Cehia
International

S-a aflat cine a aruncat în aer depozite de arme din Cehia. Rolul lui Vladimir Putin

Autorităţile ucrainene au dezvăluit identitatea unor înalţi responsabili militari ruşi care ar fi organizat acţiuni de sabotaj în 2014, provocând explozia a două depozite de arme destinate Ucrainei în Cehia.

Investigatorii ucraineni spun că fostul bodyguard al lui Vladimir Putin și mai mulți ofițeri GRU au aruncat în aer depozite de arme din Cehia. Cei implicaţi ar fi fost, de asemenea, în spatele unei operaţiuni similare în 2015.

În raport se arată că tot ei ar fi fost implicaţi în aruncarea unor depozite militare pe teritoriul controlat de Kiev în regiunea Lugansk (Donbas, est). Infromaţiile au fost date în cadrul unei conferinţe de presă, de Tetiana Sapian, şefa Biroului de Stat de Investigaţii al Ucrainei.

Depozite de arme aruncate în aer de oamenii lui Vladimir Putin

Doi dintre cei responsabili de aceste atacuri sunt:

fostul şef al Direcţiei principale de Informaţii al Statului Major General al Forţelor armate ruse (GRU) Igor Sergun, fosta gardă de corp a preşedintelui rus Vladimir Putin. Ex-şef pentru operaţiuni speciale ale serviciilor de informaţii militare, Aleksei Diumin. În prezent guvernator al regiunii Tula.

Comandantul operaţiunilor speciale ale forţelor armate ruse, Valeri Fliustikov, şi comandantul unui centru de pregătire pentru misiuni speciale al Statului Major rus, Andrei Averianov, ar fi fost, de asemenea, implicaţi. Generalul Averianov face parte din cercul de apropiaţi ai lui Putin. Şi este adesea prezent la întâlnirile oficiale de la cel mai înalt nivel.

cehia

Legătura cu Serghei Skripal şi cei doi ofiţeri GRU

Investigaţia a fost efectuată în cooperare cu autorităţile cehe. Ucraina le-a transmis o listă cu peste 50 de nume de ofiţeri activi ai GRU. Toţi ar fi fost implicaţi în acţiuni de sabotaj.

„Vom oferi neapărat organismelor de aplicare a legii din ţările UE şi statele partenere informaţii despre toţi agenţii GRU identificaţi pentru a verifica dacă nu cumva unii dintre ei se află pe teritoriul acestor ţări în scopul planificării unor acţiuni de sabotaj”, a afirmat Tetiana Sapian în aceeaşi conferinţă de presă.

În acţiunile de sabotaj din Cehia ar fi fost implicaţi şi Anatoli Cepiga şi Aleksandr Mîşkin. Cei doi ofiţeri GRU consideraţi drept suspecţi în cazul otrăvirii, în 2018, în Marea Britanie, a fostului agent rus şi agent dublu britanic Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia.

În ultimii ani, Rusia a fost acuzată de mai multe ţări NATO că a aruncat în aer depozite de arme destinate Ucrainei pe teritoriul Republicii Cehe şi Bulgariei, două state membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

blank