Rusia și-a pierdut sprijinul Franței și Chinei. „Facem apel la respectarea integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei”
International

Rusia și-a pierdut sprijinul Franței și Chinei. „Facem apel la respectarea integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei”

Summitul G-20 din Bali a început, dar fără Vladimir Putin. Iar Franța și China au declarat că Rusia trebuie să respecte integritatea teritorială și suveranitatea Ucraninei. Cele două state nu mai au încredere în liderul de la Kremlin.

Franța și China, două puteri mondiale, s-au întors împotriva lui Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin nu și-a făcut simțită prezența la summitul G-20 de la Bali, iar Macron și Xi Jinping au subliniat că Rusia are obligația să respecte integritatea teritorială și suveranitatea Ucraninei.

Cei doi lideri au avut o întrevedere în marja summitului G-20 de la Bali și au anunțat că Rusia trebuie să oprească de urgență războiul din Ucraina. „Împreună cu președintele Xi Jinping, facem apel la respectarea integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei. Consecințele acestui conflict depășesc granițele europene: le vom depăși printr-o strânsă coordonare între Franța și China”, a spus Emmaneul Macron.

„Lumea trebuie să-și unească forțele pentru a-și face față provocărilor: să găsească pacea, să acționeze pentru climă și biodiversitate, să dea dovadă de solidaritate în fața crizelor.

Lumea nu trebuie divizată! Punerea capăt a escaladărilor și gestionarea consecințelor războiului din Ucraina, sprijinirea celor mai vulnerabile economii, decarbonizarea economiilor noastre și acționarea pentru protejarea biodiversității: Franța și China sunt hotărâte”, a transmis Emmanuel Macron în mesajul său, în timp ce dă mâna cu liderul chinez.
Rusia
Vladimir Putin nu a ajuns la summitul G-20, dar l-a trimis pe șeful diplomației, Serghei Lavrov.

Rusia, mesaj pentru țările din G20
Într-un comunicat remis înaintea summitului G20, Ministerul de Externe rus a transmis că este de o „importanţă fundamentală ca G20 să îşi concentreze eforturile asupra ameninţărilor reale, în locul celor imaginare”. În comunicat se adaugă: „Suntem convinşi că G20 este chemat să gestioneze probleme socio-economice. Extinderea agendei sale în domenii precum pacea şi securitatea – despre care multe ţări discută – nu este viabilă. Aceasta ar constitui o incursiune directă în mandatul Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi va sumbina atmosfera de încredere şi cooperare din cadrul G20.”

Lavrov a mai acuzat și Occidentul de tentative de a „militariza” Asia de sud-est, iar aceste afirmații ar putea duce la discuții tensionate la summitul G20.

blank