Rusia avertizează. Un posibil început al celui de-al Treilea Război Mondial
International

Rusia avertizează. Un posibil început al celui de-al Treilea Război Mondial după pactul Ucraina-Belgia

Un gest din Belgia către Ucraina a înfuriat Rusia în asemenea măsură încât vorbește fără ocolișuri despre ceea ce ar putea escalada într-un Al Treilea Război Mondial.

Inițiativa atât de prost primită de Rusia este pactul semnat sâmbăta trecută de premierul belgian, Alexander de Croo, și de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în care Belgia își exprimă sprijinul pentru ca Ucraina să fie stat membru cu drepturi depline atât în ​​Uniunea Europeană, cât și în NATO.

În luna octombrie, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Alexander Venediktov, a descris ipotetica integrare a Kievului în Alianța Atlantică drept un gest de „natură suicidară”, preludiu la „Al Treilea Război Mondial”, ca răspuns la aplicarea articolului 5 al Organizației Atlanticului, prin care orice atac împotriva unei țări NATO „va fi considerat ca un atac împotriva tuturor membrilor săi”.

O amenințare reală: Războiul Mondial

Tocmai neintegrarea Ucrainei în Alianța Atlantică este una dintre prioritățile președintelui rus, Vladimir Putin, chiar înainte de izbucnirea conflictului Moscova-Kiev, pentru a nu interfera cu influența Kremlinului în această zonă geostrategică.

Altfel, Guvernul Gemaniei va adopta peste câteva luni o nouă strategie de securitate națională. Autoritățile au luat în calcul „amenințările din partea Rusiei”, a declarat cancelarul Germaniei, Olaf Scholz.

„În ultimii treizeci de ani, hotărârile privind problemele de securitate ale Germaniei și de dotare a Bundeswehr-ului (Forțele Armate ale Germaniei) au fost luate pe fondul păcii în Europa. Acum, întrebarea principală va fi cu ce amenințări va trebui să ne confruntăm noi și aliații noștri în Europa, în primul rând din partea Rusiei”, scrie cancelarul german, citat de TASS. Potrivit afirmațiilor acestuia, între aceste amenințări pot fi enumerate „un potențial atac asupra teritoriului aliaților, războaiele cibernetice și chiar posibilitatea redusă a recurgerii la arma nucleară”, potrivit RADOR.

Mai mult, Germania se pregătește pentru a redeveni o mare putere militară. Până în prezent oficialii de la Berlin s-au concentrat, în special, pe creșterea economică, în detrimentul cheltuielilor militare, dar lucrurile s-au schimbat.

Berlinul vrea să-și revizuiască politica față de Rusia și de regimul lui Vladimir Putin, mai ales că are o serie de obligații față de Polonia și republicile baltice. Cancelarul german Olaf Scholz trebuie să se distanțeze de Rusia și să-și întărească poziția față de Kremlin.

blank