războiul din Ucraina
Actualitate

Rusia, anunţul aşteptat de tot mapamondul. Războiul din Ucraina s-ar putea termina în curând

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că războiul din Ucraina s-ar putea termina în curând  spune că unele formulări în vederea unor acorduri cu Ucraina sunt aproape de a fi convenite. Şi preşedintele Zelenski a vorbit de compromis.

Rusia, anunţul aşteptat de tot mapamondul. Războiul din Ucraina s-ar putea termina în curând

Războiul din Ucraina s-ar putea termina în curând. O Ucraină neutră, după modelul Suediei și Austriei, este compromisul pe care negociatorii ruși și ucraineni îl discută în prezent, a transmis miercuri Kremlinul, potrivit AFP și Reuters.

„Aceasta este într-adevăr opțiunea care este discutată în prezent și care poate fi considerată un compromis”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.
Război în Ucraina. Cartierul general al armatei ucrainene a afirmat miercuri că Rusia a pierdut până la 40% din forţele de invazie, transmite dpa. Unităţi ruse fie au fost nimicite, fie şi-au pierdut capacitatea de luptă, arată un ordin de zi, fără a preciza alte cifre.

Agenţia dpa nu a reuşit să verifice informaţiile în mod independent. În Ucraina, cea mai gravă situaţie este în continuare cea din zona oraşului-port Mariupol de la Marea Azov, unde militarii ruşi încearcă să instaleze o blocadă dinspre periferiile de vest şi de est. Comunicatul ucrainean afirmă că ruşii suferă „pierderi grele” în zonă.

Autorităţile ucrainene afirmă că marţi au reuşit să se refugieze în zone sigure circa 20.000 de locuitori din Mariupol şi 30.000 de civili în total din zonele ameninţate. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că trupele ruse blochează în continuare ajutoarele umanitare trimise către Mariupol.

În regiunea Odesa, nave militare ruseşti bombardează coasta, însă potrivit ministrului de interne ucrainean Anton Gheraşcenko nu a avut loc nicio încercare de debarcare.

Negocierile ruso-ucrainene urmau să se reia miercuri. Zelenski a apreciat că cererile încep să fie mai realiste, dar a avertizat că va mai dura până când partea ucraineană va fi satisfăcută de rezultatele tratativelor.

Marţi, prim-miniştrii polonez, ceh şi sloven au făcut împreună o vizită la Kiev, ca un gest de solidaritate cu Ucraina, şi l-au asigurat pe Zelenski de sprijinul lor.

Război în Ucraina. Serghei Lavrov: „Există speranțe pentru un compromis la negocieri”

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că unele formulări în vederea unor acorduri cu Ucraina sunt aproape de a fi convenite. Lavrov, care a acordat miercuri un interviu pentru RBC, a precizat că este analizat „serios” statutul de neutralitate al Ucrainei. Ministrul rus a adăugat că sunt alte aspecte importante în discuție, inclusiv utilizarea limbii ruse în Ucraina și „libertatea de exprimare”. Potrivit oficialului rus, discuțiile nu sunt ușoare dar există speranțe în vederea unui compromis”.

Război în Ucraina. Consilierul prezidențial rus Vladimir Medinsky, cel care conduce delegația Rusiei în negocierile cu Ucraina, susține că negocierile cu Ucraina merg greoi, încet, dar Rusia se străduiește sincer să ajungă la pace cât mai curând posibil. El a mai spus că Rusia este în favoarea transformării Ucrainei într-un stat pașnic și neutru care nu este un punct de sprijin NATO.

„Desigur, ne-am dori ca totul să se întâmple mult mai repede, aceasta este o dorință atât de sinceră a părții ruse. Vrem să ajungem la pace cât mai curând posibil”, a spus Medinsky, informează Interfax.

„Sarcina principală a grupului de negociere este să găsească printre numărul imens de probleme complexe pe acelea asupra cărora poți găsi un acord, să te bazezi pe ele, să pui aceste probleme comune pe ordinea de zi și astfel treptat, pas cu pas, să mergi către rezultat – încheierea unei păci care să se potrivească popoarelor noastre”, a subliniat el.

Medinsky a remarcat că nu ar dori să se concentreze asupra dificultăților care apar în procesul de negociere. „Credeți că aspirația statului nostru și sarcina stabilită de președinte este sarcina de a realiza pacea pe pământul Ucrainei, acesta este un stat pașnic, neutru, prietenos față de noi, care nu este un punct de sprijin NATO, nu este un avanpost. dintre acele forțe care doresc să facă rău țării noastre”, a adăugat el.

Potrivit lui Medinsky, la discuții Kievul își propune să creeze în Ucraina o versiune austriacă sau suedeză a unui stat demilitarizat cu propria sa armată.

„Conservarea și dezvoltarea statutului neutru al Ucrainei, demilitarizarea Ucrainei – se discută o întreagă gamă de probleme legate de mărimea armatei ucrainene. Ucraina oferă o versiune austriacă, suedeză a unui stat demilitarizat neutru, dar la nivelul în același timp, un stat care are propriile forțe armate și navale. Toate aceste probleme sunt discutate la nivelul conducerilor ministerelor Apărării Rusiei și Ucrainei”, a spus Medinsky.

blank