Românii plecați să culeagă sparanghel în Germania sunt închiși în barăci și ținuți la distanță de populație. Ei nu au avut posibilitatea să negocieze contractul de muncă și nici să își aleagă angajatorul. Acceptă condițiile, sau nu sunt primiți să muncească.
Mii de românii au plecat săptămâna trecută la cules de sparanghel în Germania, devenind subiect de știri în toată Europa, după ce în prima zi s-au înghesuit pe aeroportul din Cluj, fără să respecte condițiile minime de distanțare socială în condițiile pandemiei de coronavirus care a lovit întreaga planetă.
Într-un interviu pentru DW, citat de Observator. tv, sindicalistul Szabolcs Sepsi, de la Faire Mobilität, a vorbit despre situația muncitorilor români.
„Întreaga acțiune este realizată în grabă și, după toate aparențele, fără un plan concret. Până acum nu s-a ținut aproape deloc seama de dreptul muncii. Din experiența anilor trecuți, știm că foarte des sunt încălcate prevederile în vigoare. În centrele de consiliere ne confruntăm aproape zilnic cu probleme de genul: nu se plătește salariul minim pe economie (9,35 euro pe oră), se deduc ilegal sume din plăţile finale, se stabilesc cote de acord ilegale, lipsesc asigurările de sănătate, sezonierii sunt cazaţi în condiţii foarte proaste.”, spune Sepsi, pentru sursa citată.
Acesta spune că românii nu știu încă dacă din venituri le vor fi scăzute biletele de avion, cazarea și masa, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți. Acum, sezonierii au fost obligați să accepte condițiile puse de cei care i-au recrutrat și li s-a spus că regulile sunt stricte, dictate de măsurile împotriva răspândirii coronavirusului.