Medical

RISC de infecţii NOSOCOMIALE în sala de ginecologie a Spitalului Universitar. Ce BACTERIE a fost descoperită în urma unui control

Spitalul Universitar din Capitală a descoperit recent bacteria bacil piocianic, într-una din sălile de ginecologie unde aveau loc intervenţii cronice. Încăperea a fost închisă pentru decontaminare, iar riscul de infectare – eliminat. Bacteria este responsabilă pentru o serie de infecţii nosocomiale, în special la pacienţii cu imunitate slabă şi creşte rata mortalităţii în cazul bebeluşilor născuţi prematur.
Departamentul de Prevenire şi Control Infecţii Nosocomiale din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti a recoltat recent o probă pozitivă la bacilul piocianic din sala de ginecologie, încăperea fiind închisă pentru decontaminare.

„Departamentul de Prevenire şi Control Infecţii Nosocomiale colectează în permanenţă probe din toate ariile terapeutice, conform normelor sanitare interne şi internaţionale. Mai mult, autoexigenţa ne impune să depăşim aceste standarde. Proba pozitivă la bacilul piocianic a fost recoltată în dimineaţă zilei de 20 august dintr-un filtru de apă sterilă aflat în spălătorul de la sala de ginecologie. Toate filtrele din zonă, manipulate exclusiv de personalul medical mediu, nu au fost folosite deloc cu 5 zile înainte să se recolteze probele, respectiv între 15-19 august. Sala respectivă este utilizată pentru intervenţii cronice, exclus cele din obstetrică. Aşadar, orice posibilitate de propagare sau de infectare a vreunei persoane este nulă”, au declarat reprezentanţii Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, printr-un comunicat de presă.
Aceştia mai arată că bacteria respectivă se dezvoltă în apă stătută, iar nefolosirea instalaţiilor implică asemenea riscuri.

„Tocmai de aceea se efectuează controale în permanenţă, iar o eventuală descoperire duce la măsuri severe de decontaminare până când probele vor ieşi negative. Este motivul pentru care sala a fost deocamdată închisă. Întrucât în context au apărut precizări legate de controlul Ministerului Sănătăţii, menţionăm că acesta s-a încheiat înainte de 14 august şi a fost efectuat la cererea managementului SUUB. Se vor analiza cu certitudine şi condiţiile în care a apărut acest incident numai la unul dintre filtre, deşi erau două, iar dacă se vor identifica neconformităţi sau abateri de la normele procedurale cu privire la manipularea acestora, toţi cei implicaţi vor fi sancţionaţi conform reglementărilor în vigoare”, a mai precizat sursa citată.

După ce medicii Spitalului Universitar vor avea rezultatele analizelor, ele vor fi prezentate în cadrul unei conferinţe de presă.

Bacilul piocianic cunoscut îndeosebit sub denumirea de Pseudomonas aeruginosa cauzează o serie de infecţii periculoase. Nu cauzează infecţii în cazul persoanelor sănătoase, iar dacă apar au o formă uşoară. Formele grave de infecţie apar în rândul celor care sunt deja spitalizaţi (infecţiile pulmonare sunt cele mai periculoase), suferind de o altă afecţiune sau persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

Bacilul piocianic reprezintă unul dintre patogenii des întâlniţi în rândul infecţiilor intraspitaliceşti (nosocomiale) respectiv infecţii ale sângelui, ale plămânilor, de tract urinar şi ale rănilor chirurgicale, fiind transportat de personalul din spitale de la un pacient la altul fie prin mâini murdare, fie prin echipament medical contaminat (procedurile de igienă sunt extrem de importante în aceste locuri). Infecţiile pot să se dezvolte în orice parte a corpului, simptomele depind de partea corpului care este afectată, iar antibioticele sunt folosite drept tratament. Uneori pot avea consecinţe fatale în cazul celor deja grav bolnavi în urma unor boli sau a unor tratamente de lungă durată.

Este unul dintre principalii responsabili de producerea infecţiilor nosocomiale (intraspitaliceşti), în special în unităţile de terapie intensivă (unde colonizează echipamentele pentru ventilaţie mecanică – se poate izola în apa din recipientele folosite în tehnica de respiraţie asistată – dar şi pe cele destinate dializei).

În secţiile de neonatologie, se asociază cu creşterea morbidităţii şi mortalităţii, în special la nou-nascuţii prematur.

blank