Reuters
Actualitate

Reuters: CE va începe procedura disciplinară față de Ungaria, care ar putea îngheța fondurile UE pe care le primește Budapesta

Comisia Europeană va începe de marți să aplice noua procedură disciplinară a UE față de Ungaria, au declarat, pentru Reuters, două surse cu informații despre acest subiect. Acesta reprezintă un pas care ar putea duce la înghețarea finanțării europene pe care o primește guvernul premierului Viktor Orban.

În contextul relațiilor degradate dintre Budapesta și Bruxelles, puțini din interiorul UE l-au felicitat pe Orban după ce în weekend a câștigat pentru a patra oară detașat alegerile naționale.

Victoria sa vine în ciuda anilor de critici și acuzații ale UE că a subminat drepturile liberale democratice și că a folosit fondurile europene pentru a-și îmbogăți asociații.

O sursă a spus pentru Reuters că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen va anunța startul procedurii disciplinare atunci când va vorbi Parlamentului European în cursul zilei de marți.

Ar putea dura luni de zile înainte ca executivul european să finalizeze munca internă privind această chestiune și să o avanseze liderilor de stat din UE astfel încât să ia o decizie finală, a mai adăugat sursa.

Ar fi pentru prima dată când UE își testează noul instrument făcut să prevină ca fondurile comune să fie folosite abuziv. Cei 27 lideri ai UE au fost de acord în 2020 să aplice procedura disciplinară, în ciuda reticenței arătate de Orban și aliaților săi naționaliști de la putere în Polonia.

Statele europene mai bogate care contribuie la fondul comun al UE – din care Varșovia și Budapesta sunt beneficiari net – au refuzat să mai plătească fără ca protecții mai puternice să asigure că banii lor nu sunt folosiți în beneficiul celor care subminează democrația.

Aflat la putere din 2010, Orban a strâns lațul în jurul presei, intelectualilor și ONG-urilor și a restricționat libertățile migranților și homosexualilor.

Disputele privind statul de drept au apărut ca o amenințare existențială față de UE, coeziunea blocului comunitar fiind subminată dinăuntru de Orban, având în vedere provocări precum redresarea post-Covid, schimbările climatice și relațiile deteriorate cu China și Rusia, care duce un război cu Ucraina.

blank