Locuitorii Crimeei aprobă cu 95,5% din voturi alipirea de Rusia
Referendumul din Crimeea a ajuns la final. Republica autonomă Crimeea va face parte din Rusia. E rezultatul preliminar al referendumului din peninsulă, unde 95,5% din alegători s-au pronunţat în favoarea ieşirii din Ucraina. Anunţul a fost făcut de şeful Comisiei care a organizat referendumul. Mihail Malişev a precizat că jumătate din voturi au fost numărate. Uniunea Europeană, însă, consideră „ilegal” referendumul din Crimeea şi ameninţă cu sancţiuni.
Peste 95% dintre votanţi au aprobat alipirea peninsulei separatiste ucrainene Crimeea la Rusia, potrivit primelor rezultate preliminare oficiale, relatează AFP. „95,5% au votat pentru alipirea Crimeei la Rusia”, a anunţat preşedintele Comisiei electorale locale, Mihailo Malîşev.
Crimeea va solicita oficial, luni, alipirea sa la Rusia, a anunţat duminică seara premierul separatist Serghei Aksionov pe contul său de Twitter, relatează AFP.
„Parlamentul Crimeei se va reuni luni în sesiune extraordinară pentru a adopta o candidatură oficială la integrarea cu Federaţia Rusă”, a anunţat Aksionov.
Uniunea Europeană consideră „ilegal şi ilegitim” referendumul din Crimeea şi ameninţă cu sancţiuni, relatează AFP.
Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis telefonic cancelarului german Angela Merkel că Rusia va respecta rezultatul referendumului din Crimeea, în curs duminică, privind alipirea regiunii ucrainene la Rusia, a anunţat Kremlinul, relatează AFP. „El a subliniat că Rusia va respecta opţiunea locuitorilor din Crimeea”, afirmă Kremlinul într-un comunicat, precizând că această conversaţie telefonică a fost purtată la solicitatea Germaniei.
„Vladimir Putin a remarcat că voinţa populaţiei peninsulei este exprimată cu respectarea totală a normelor dreptului internaţional, în special a articolului 1 al Cartei ONU, care afirmă principiul egalităţii şi dreptul la autodeterminare al popoarelor”, se arată în comunicat.
Un milion şi jumătate de alegători din Peninsula ucraineană Crimeea au votat duminică pentru alipirea acesteia la Rusia, într-un referendum denunţat de către occidentali dar susţinut de către Moscova şi al cărui rezultat nu ridică vreo îndoială.
„Preşedintele rus şi-a exprimat îngrijorarea faţă de tensiuni în estul şi sud-estul Ucrainei, intensificate de către grupări radicale cu complicitatea autorităţilor de la Kiev”, adaugă Kremlinul.
„Un schimb constructiv de opinii a avut loc pe tema unei posibile trimiteri în Ucraina a unei misiuni masive OSCE pentru a observa situaţia”, a adăugat Kremmlinul.
Mobilizarea unor trupe ruseşti la frontiere, invocând exerciţii militare, dublată de discursuri, la Moscova, despre necesitatea „protejării” comunităţilor rusofone provoacă temeri multor ucraineni, convinşi, în pofida dezminţirilor diplomaţiei ruse, că armata rusă va trimite trupe în estul şi sud-estul Ucrainei.
Pe de altă parte, secretarul de Stat american John Kerry l-a sunat pe ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. Acesta a „confirmat poziţia de principiu a părţii ruse cu privire la referendumul în curs în Crimeea”.
De asemenea, Lavrov a „cerut Washingtonului să-şi folosească influenţa asupra autorităţilor actuale de la Kiev pentru a le determina să adopte măsuri eficiente menite să pună capăt (…) arbitrariului faţă de populaţia rusă”, se precizează în comunicat.