Rusia
Actualitate

Reacția României la informația că Rusia vrea să atace R. Moldova în lunile următoare. Ce spune Bogdan Aurescu

Ministrul român al Afacerilor Externe a comentat declarațiile șefului spionajului de la Chișinău, care a spus că Rusia vrea să invadeze Republica Moldova la începutul anului 2023.

Bogdan Aurescu a declarat că că nu deține informații că Rusia ar plănui să atace Republica Moldova, precizând că, dacă va fi necesar, autoritățile de la București vor discuta despre măsurile care ar urma să fie luate în cazul unui eventual atac.

„Nu estimăm în acest moment şi nu am informaţii cu privire la riscuri împotriva Republicii Moldova. Războiul pe care Rusia îl duce împotriva statului vecin este unul care nu are succes, vedem Rusia în defensivă”, a declarat Aurescu, potrivit PRO TV Chișinău.

Ministrul român de Externe se arată sigur că în acest moment nu există niciun pericol pentru Republica Moldova.

„Dacă va fi nevoie vom discuta despre măsurile care trebuie să fie luate. România va fi permanent alături de Moldova atunci când va fi nevoie. Vom găsi soluţiile necesare pentru a face faţa tuturor provocărilor cu care se confruntă în acest moment sau în viitor Republica Moldova”, a adăugat el.

Șeful Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova, Alexandru Musteață a declarat în cadrul unui interviu pentru TVR Moldova că Rusia ar avea în plan să invadeze şi Republica Moldova la începutul anului 2023, iar punerea în aplicare a scenariului depinde de evoluţiile războiului din Ucraina.

Ulterior, SIS a transmis un comunicat de presă în care nuanțează declarațiile directorului instituției.

„În contextul declarațiilor dl. Alexandru Musteața, director SIS, pentru TVR Moldova referitor la principalele riscuri la adresa securității naționale, în cadrul cărora s-a făcut referire și la analiza mai multor scenarii prin care Federația Rusă ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova, precizăm că directorul SIS a menționat că obiectivul Federației Ruse de a crea un coridor terestru până în regiunea transnistriană este unul valabil și azi, iar o nouă ofensivă a Federației Ruse spre această direcție ar putea avea loc în 2023. De asemenea, punerea în aplicare a acestora depinde de evoluțiile războiului din Ucraina”, a transmis Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova.

blank