Război în Ucraina
International

Război în Ucraina, ziua 727. Krîvîi Rih, sub asalt. Rachete rusești au lovit orașul

Război în Ucraina, ziua 727. Luni după-amiază, forțele de apărare aeriană ucrainene au reușit să intercepteze și să distrugă o rachetă rusă deasupra districtului Krîvîi Rih din regiunea Dnipro, potrivit declarațiilor lui Serhiy Lysak, șeful Administrației Militare Regionale Dnipropetrovsk.

Război în Ucraina, ziua 727. Conform afirmațiilor lui Lysak, districtul Nikopol a fost supus la 11 atacuri din partea forțelor rusești în decursul zilei.

Zonele comunității Nikopol și Marhanets au fost vizate cu drone kamikaze și foc de artilerie. În ciuda acestor atacuri, nu au fost raportate victime omenești. Totuși, infrastructura civilă a suferit daune semnificative, conform spuselor sale.

„După-amiază, apărătorii noștri de la Comandamentul Aerian Est au doborât o rachetă în districtul Krîvîi Rih”, a scris acesta.

Război în Ucraina, ziua 727. Moscova confiscă fabrica de dulciuri a fostului președinte ucrainean
Un tribunal din Lipețk, orașul situat la 340 de kilometri sud de Moscova, a aprobat luni cererea procuraturii ruse de preluare în proprietatea statului rus a acțiunilor fabricii de dulciuri Roshen, deținută anterior de fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko.

Tribunalul a impus o interdicție asupra lui Poroșenko și copiilor săi de a desfășura orice activitate economică în teritoriul Rusiei.

Această decizie vine după ce, începând din 2015, Rusia a pus sechestru pe activele fabricii respective, o acțiune desfășurată în urma anexării Crimeei în anul precedent și a ascensiunii lui Petro Poroșenko ca președinte al Ucrainei.

Cunoscut și ca „regele ciocolatei”, magnatul Petro Poroșenko este un afacerist de succes cu un accent deosebit pe producția de dulciuri.

În sfera politică, el adoptă o poziție ostilă față de Rusia și este totodată un opozant vehement al actualului președinte ucrainean, Volodimir Zelenski, care l-a învins în alegerile din 2019.

Război în Ucraina

Jens Stoltenberg: Războaiele sunt imprevizibile

Război în Ucraina, ziua 727. Șeful NATO a exprimat aşteptarea ca în Congresul american să se găsească „o modalitate de a ajunge la un consens privind un sprijin continuu pentru Ucraina”.

În prezent, un sprijin adiţional pentru Kiev este blocat în Camera Reprezentanţilor a SUA, care este controlată de republicani.

„Situaţia pe câmpul de luptă este dificilă şi am văzut unele progrese ruseşti”, a recunoscut Stoltenberg, vorbind în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen (MSC).

„Războaiele sunt imprevizibile, ele se desfăşoară în etape. Dar continui să fiu extrem de impresionat de curajul şi de bravura forţelor armate ucrainene”, a adăugat Jens Stoltenberg.

Potrivit secretarului general al NATO, ucrainenii au demonstrat că, în ciuda dificultăţilor, au reuşit de fapt să îi împingă pe ruşi înapoi de pe jumătate din teritoriul pe care l-au ocupat la început.

Război în Ucraina

Citește și  Rosario Dawson, dezvaluiri inedite in revista Cosmopolitan

Război în Ucraina, ziua 727. Un pilot rus dezertat în Ucraina, găsit mort în Spania

Un pilot rus care a fugit în august 2023 pentru a se alătura armatei ucrainene, aducând cu el elicopterul pe care îl pilota, a fost descoperit mort în Spania, într-un caz aparent de crimă, au relatat luni sursele din Kiev.

Decesul pilotului a fost confirmat de un reprezentant al Serviciului de Informații Militare Ucrainene (GUR) pentru publicația Kiev Post.

O altă sursă din cadrul aceluiași serviciu a declarat pentru publicația Ukrainska Pravda că pilotul a fost împușcat și că lângă locuința sa din Spania a fost găsit un vehicul ars, care pare să fi fost folosit de către asasini.

După ce a făcut pasul către Ucraina și a intrat în contact cu serviciile secrete ucrainene, pilotul rus pe nume Maxim Kuzminov și-a ales Spania ca nouă destinație.

Publicul a aflat despre dezertarea sa în septembrie, când serviciul militar de informații ucrainean a difuzat imagini cu pilotul, în vârstă de 28 de ani la momentul respectiv, explicând modul în care a fost contactat de această agenție, care i-a oferit bani și protecție în schimbul trecerii la Ucraina.

Conform informațiilor furnizate la acea vreme de către șeful GUR, Kirilo Budanov, Kuzminov a reușit să treacă granița cu elicopterul, zburând sub pragul de detecție al radarelor. Ceilalți militari ruși care făceau parte din echipajul elicopterului pe care acesta îl pilota nu erau conștienți de planurile sale, iar după aterizare au încercat să fugă, fiind ulterior uciși de către militarii ucraineni.

blank