Herson
International

Război în Ucraina, ziua 242. Trupele ruse se retrag din Herson. Cresc temerile cu privire la distrugerea barajului de la Kakhovka

Trupele ruse au început retragerea din regiunea Herson, în contextul informațiilor care apar în legătură cu pregătirile pe care le face Ucraina pentru o nouă contraofensivă în zonă. Concomitent, autoritățile de ocupație continuă evacuarea populației civile din oraș, pe malul stând al Niprului. Rusia continuă să lovească instalațiile electrice și centralele termice din Ucraina, cu câteva săptămâni înainte de venirea iernii. Acest lucru este de natură să provoace o catastrofă umanitară în perioada sezonului rece, sunt de părere oficialii de la Kiev. Pe de altă parte, sistemul de apărare antiaeriană ucrainean va fi dotat cu un echipament de înaltă performanță produs de o companie germană. Este vorba despre radarul TRML-4D. În dotarea armatei de la Kiev vor intra patru astfel de echipamente.

Armata rusă a început retragerea din regiunea Herson, urmând să stabilească o nouă linie de apărare. Trupele vor continua să se retragă în ordine, în cazul în care trupele ucrainene ar decide să atace. Informația a fost prezentată de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Statul Major al armatei ucrainene a anunțat că trupele sale au avansat și i-au alungat pe ruși din localitățile Charivne și Chkalove din regiunea Herson.

Pe de altă parte, autoritățile ruse, de ocupație, au cerut civililor să părăsească „imediat” capitala Herson, în condițiile în care forțele militare ucrainene avansează în forță.

„Toţi locuitorii civili din Herson trebuie să părăsească imediat oraşul”, a transmis pe rețeaua rusescă Telegram administraţia de ocupaţie.

Oficialii ruși și-au justificat cererea menționând „situaţia tensionată de pe front” şi „un pericol crescut de bombardamente masive”. Evacuările se desfășoară spre malul stâng al fluviului Nipru, care desparte regiunea în două.

Se pare că armata ucraineană pregătește o contraofensivă pentru recucerirea Hersonului, primul mare oraş ucrainean capturat de Rusia în invazia din februarie. Ucraina a încercat să țină secrete informațiile despre intențiile sale în legătură cu această operațiune, aşa cum a făcut înainte de contraofensiva încheiată cu succes în nord-estul țării. Publicaţia ucraineană Focus a relatat că experţi occidentali din domeniul securităţii au declarat că toate semnele indică o ofensivă majoră în zilele următoare.

Cresc temerile cu privire la distrugerea barajului de la Kakhovka

În acest context, cresc temerile cu privire la intențiile Rusiei de a distruge barajul de la Kakhovka. Experții din cadrul Institutului de Studiu a Războiului, ISW, cred că Rusia va încerca probabil să arunce în aer barajul centralei pentru a acoperi retragerea din Herson.

Institutul pentru Studierea Războiului estimează că armata rusă ar putea arunca în aer barajul pentru a împiedica forțele ucrainene să urmărească forțele ruse mai adânc în regiunea Herson ocupată.

Ucraina primește radare de înaltă performanță TRML-4D

O companie germane specializată în producția de senzori, Hensoldt, a anunțat că livrează Ucrainei patru echipamente radar de înaltă performanță. Acestea sunt destinate sistemului de apărare aeriană IRIS-T, care este conceput pentru a consolida capacitatea de apărare a Ucrainei. Potrivit unui comunicat de presă, unul dintre radarele TRML-4D a fost deja livrat, urmând ca celelalte trei să fie livrate în câteva luni.

„Situația din Ucraina necesită o acțiune rapidă și decisivă. Datorită unei linii de producție de serie și a angajamentului angajaților noștri, suntem capabili să livrăm astfel de sisteme pentru a proteja populația în cel mai scurt timp posibil”, a spus Thomas Müller, directorul general al Hensoldt, citat de defence-blog.com.

TRML-4D utilizează cea mai recentă tehnologie radar Active Electronically Scanned Array (AESA) cu fascicule multiple formate digital. Acesta este capabil să detecteze, să urmărească și să clasifice diferite tipuri de ținte aeriene, cu accent pe rachete de croazieră și aeronave de mici dimensiuni, rapide și cu zboruri joase și/sau cu manevre joase, precum și pe elicopterele care plutesc. Echipamentul poate urmări rapid aproximativ 1.500 de ținte pe o rază de până la 250 km. În același timp, sunt pe deplin compatibile cu arhitectura integrată de apărare aeriană a NATO.

Rusia atacă rețeaua electrică a Ucrainei

Mai multe lovituri rusești au vizat infrastructuri energetice în vestul Ucrainei, a anunţat operatorul Ukrenergo. Operatorii locali au anunțat că pene de curent au fost înregistrate în mai multe regiuni ale țării.

„Forţele ruse au atacat din nou cu rachete instalaţiilor energetice ale principalelor reţele din regiunile de vest ale Ucrainei. Amploarea pagubelor este comparabilă sau ar putea depăşi consecinţele atacului din 10-12 octombrie”, a explicat Ukrenergo pe reţelele sociale.

Mai mult decât bazele militare sau nodurile de transport, în ultimele săptămâni, Rusia a bombardat rețelele de distribuție a energiei electrice și de încălzire din Ucraina. Cu câteva săptămâni înainte de venirea iernii, raidurile rusești cu rachete și drone lovesc centrale termice, substații electrice, transformatoare și conducte. Astfel sunt provocate întreruperi de energie electrică și sunt dezactivate stații de pompare a apei, potrivit CNN.

„Acesta este un act terorist planificat cu ajutorul unor experți ruși competenți în domeniul energiei, care urmărește să oprească sistemul energetic al Ucrainei. Adică, să realizeze o pană de curent completă în țară”, a declarat Oleksandr Harșenko, directorul general al Energy Research Center din Kiev.

Herson
Mai mulți ruși care fugeau de mobilizare reținuți în Belarus
Mai mulți bărbați ruși, care se încadrează în criteriile de mobilizare, au fost reținuți pe teritoriul Belarus. Mai mult de zece ruşi au fost daţi jos de la bordul unor aeronave, iar dintre cetăţenii ruși, care se afla pe Aeroportul Internaţional Minsk, a spus că anterior a încercat să plece în străinătate, de două ori.

Ofițerul Serviciului de Frontieră din Belarus a făcut referire la paragraful 4 al Articolului 6 din Acordul dintre Belarus și Federația Rusă privind asigurarea drepturilor cetățenilor la libera circulație. După cum a explicat unul dintre angajații aeroportului, restricțiile au intrat în vigoare pe 20 octombrie.

Forțele Armate ale Ucrainei au transmis un apel cetățenilor și militarilor din Republica Belarus, în care îi îndeamnă să nu se implice în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

blank