Război în Transnistria
International

Război în Transnistria. Rusia crede că Marea Britanie pregătește o „lovitură de teatru”

Război în Transnistria. Rusia crede că Marea Britanie pregătește o „lovitură de teatru” pentru Putin. Zvonuri despre o operațiune militară în Transnistria au apărut după vizita Maiei Sandu la Kiev și a ministrului de Externe britanic, David Cameron, la Chișinău.

Război în Transnistria. Rusia crede că Marea Britanie pregătește o „lovitură de teatru”. Noul ministru de Externe britanic, David Cameron, a fost la Chișinău, după o vizita la Kiev și Odesa, a căror regiune se învecinează cu Transninstria.

Război în Transnistria. Rusia crede că Marea Britanie pregătește o „lovitură de teatru”

Serviciile secrete ruse au raportat că la Chișinău a avut loc și o întâlnire între viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, și noul ambasador al Marii Britanii în Moldova, Fern Horin, la care a fost discutată din nou problema Transnistriei.

Serebrian ar fi spus că războiul din Ucraina a creat condiții favorabile pentru „rezolvarea problemei transnistrene”.

Oficialul a mai remarcat sprijinul important pe care Marea Britanie îl oferă în procesul de rezolvare a conflictului, potrivit rybar.ru, un think tank rusesc ce oferă expertiză în domeniul militar și de securitate.

„În realitățile actuale, o astfel de întâlnire ridică noi preocupări și, de asemenea, subliniază rolul important al britanicilor în escaladarea situației din jurul Transnistriei”, scriu experții ruși.

La întrunirea organizației de securitate europeană OSCE, care a avut loc la Skopie, Macedonia de Nord, Moldova a solicitat retragerea forțelor de „menținere a păcii” ruse din Transnistria.

Rușii acuză Occidentul că va „militariza” Moldova

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, prezent la reuniunea OSCE, a replicat că în 2003 „NATO și UE au sabotat Memorandumul Kozak”, care ar fi rezolvat problema Transnistriei prin federalizarea Republicii Moldova. Apoi a „prezis” că Moldova va avea soarta Ucrainei din cauza Occidentului.

Șeful diplomației moldovenești, Nikolai Popescu, a catalogat cuvintele lui Lavrov drept o amenințare.

Experții ruși susțin că astfel de ciocniri ale miniștrilor de Externe n-ar fi ceva nemaiîntâlnit, însă „atitudinea ultimativă” a Moldovei are loc pe fondul unor exerciții militare constante ale NATO în țară, urmate de aprovizionare cu armament.

De altfel, ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi, a pomenit despre o nouă bază militară la Băcioi, în suburbiile Chișinăului.

Oficialul a explicat necesitatea unei noi infrastructuri militare spunând că actuala bază din Chișinău este situată în zone rezidențiale, ceea ce limitează mobilitatea echipamentelor, iar exercițiile trebuie efectuate pe timp de noapte.

Baza va fi construită din fonduri bugetare și „nu este o bază NATO”, a precizat ministrul.

Nosatîi a mai precizat că radarul de apărare aeriană recent achiziționat de la francezi nu este suficient pentru Moldova, care trebuie să se aprovizioneze și cu „rachete de interceptare, avioane interceptoare” pentru care nu sunt bani deocamdată.

Însă rușii sunt convinși că „occidentalii vor asigură militarizarea țării” în vederea preluării Transnistriei, iar Marea Britanie este cea care pregătește acest scenariu.

Preluarea Transnistriei ar fi o „lovitură de teatru” pentru Putin, concentrat pentru a obține victorii pe frontul ucrainean.

blank