razboi
International

Război în Israel, ziua 95. Raport al serviciilor de informații militare americane

În timp ce tensiunile continuă să crească în Orientul Mijlociu și amenințarea unui război regional pe mai multe fronturi apare din ce în ce mai mult ca fiind o posibilitate reală, încep să apară îndoieli cu privire la forța militară a Israelului.

Război în Israel. Armata israeliană, sub presiune. Acest lucru este sugerat de un raport confidențial al Agenției de Informații pentru Apărare a Statelor Unite (DIA), care afirmă că Forțele de Apărare Israeliene (IDF) ar fi supuse unei presiuni prea mari luptând pe două fronturi în același timp (în Gaza și Liban). Concluzia principală a acestui document, dezvăluită de „The Washington Post”, consideră că este puțin probabil ca Israelul să câștige un război împotriva miliției șiite libaneze Hezbollah, dacă va decide în cele din urmă să deschidă un nou front la granița de nord.

Hezbollah este considerată cea mai puternică miliție din lume și se bucură de sprijin în lumea arabă, devenind un susținător solid al cauzei palestiniene. Israelul crede că această miliție are 25.000 de luptători cu normă întreagă și aproximativ 20.000 de militanți în unități de rezervă.

razboi

Războiul în Israel. Conflictul va fi lung

Intrarea în luptă directă și deschisă împotriva acestei organizații ar pune la limită armata israeliană, ai cărei piloți de aviație ar fi nevoiți să facă față unor misiuni mult mai periculoase atunci când se confruntă cu puternicele apărări aeriene ale Hezbollahului, avertizează raportul DIA. Dar este o opțiune care devine din ce în ce mai fezabilă în fiecare zi, deoarece Hezbollah a lansat rachete împotriva Israelului din 8 octombrie, la o zi după atacul brutal al Hamas asupra comunităților evreiești de-a lungul graniței cu Gaza.

În acest weekend, Amos Yadlin, fost șef al informațiilor militare la IDF, a declarat că forțele armate israeliene se pregătesc pentru un conflict mai larg cu Hezbollah, care este susținut de Iran. Nu contează că puternicul șef al organizației șiite, Hasan Nasrallah, a spus că nu vrea un alt război. Potrivit lui Yadlin, Hezbollahul nu dorește un conflict armat cu Israelul, având în vedere fragilitatea Libanului. „Hezbollahului îi pasă de Liban; ei nu vor să se întâmple în Beirut ceea ce se întâmplă în Gaza, nu vor să fie văzuți ca cei care au distrus Libanul”, a declarat fostul spion. „Aceasta fiind spuse, trebuie să fim atenți: nu avem posibilitatea să citim gândurile lui Nasrallah. Comandamentul de Nord al IDF nu își bazează activitățile și desfășurarea pe presupunerea că Nasrallah nu dorește un război”.

Antony Blinken, în Israel

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se află în Israel pentru a încerca să oprească războiul cu miliția din Liban pe care nimeni nu și-l dorește. Duminica aceasta el a discutat cu autoritățile din Iordania și Qatar formulele de prevenire a extinderii regionale a conflictului și repercusiunile acestuia, pe care le-a considerat „o chestiune de îngrijorare globală”.

Antony Blinken

Acesta este al patrulea turneu al lui Blinken în Orientul Mijlociu de la începutul ostilităților și, deși primele trei s-au concentrat pe apărarea campaniei militare a Israelului și pe nevoia de a spori intrarea ajutorului umanitar în Gaza, ultimul discurs s-a axat pe posibilele repercusiuni ale unui conflict care este departe de a se încheia.

„Acesta este un conflict care ar putea metastaza cu ușurință, provocând și mai multă nesiguranță și suferință. Din prima zi, ne-am concentrat intens pe eforturile de a preveni răspândirea conflictului”, a declarat Blinken la o conferință de presă la Doha alături de omologul său din Qatar, Mohamed bin Abderrahman. (Rador)

blank