Raport GIEC
Actualitate

Raport GIEC: Pentru limitarea încălzirii globale trebuie acționat acum sau niciodata

A fost publicată a treia şi ultima parte a celui de-al 6-lea raport GIEC – Grupul interguvernamental de experţi în schimbările climatice. Scopul acestui nou document, aprobat în unanimitate de cele 195 de state membre, este de a evalua opţiunile pentru a limita creşterea temperaturilor, în particular prin reducerea consumului de energii fosile. Concluzia este unanimă: sau acţionăm acum, sau va fi prea târziu.

Această a treia şi ultima parte a unui raport GIEC care a mobilizat aproape 280 de oameni de ştiinţă şi sute de alţi colaboratori. Au fost analizate şi compilate 18.000 de studii existente. Rezultatul este deci unul ştiinţific dar el este destinat responsabililor politici. Mesajul, rezumat pe 3.000 de pagini, este clar: pentru a evita haosul climatic, umanitatea trebuie încă de pe acum să transforme în profunzime modurile de producţie şi de consum şi asta în toate sectoarele: energie, transporturi, agricultură, construcţii, şamd. „GIEC pune la dispoziţia decidenţilor un catalog de soluţii. Cu alte cuvinte, mingea este acum în terenul responsabililor politici. E valabil pentru toate ţările, inclusiv pentru Franţa unde suntem în ajunul unui scrutin prezidenţial în urma căruia se va decide viitorul şi contribuţia Franţei în termeni de acţiuni climatice” spune la RFI Pierre Cannet, director al campaniilor WWF, Fondul mondial pentru natură.

Noul raport evocă în detaliu fiecare sector şi dă „sfaturi practice”. Astfel, în industrie, sector care reprezintă un sfert din emisiile mondiale de gaze cu efect de seră (GES), problemele vor fi cel mai greu de surmontat. Materialele vor trebui să fie folosite mai eficient, reutilizate şi reciclate mai des. Deşeurile trebuie reduse iar acţiunile întreprinse la comandă. Procesul de producţie ar trebui şi el să fie transformat pentru a utiliza mai mult electricitatea şi hidrogenul iar tehnologiile de stocare şi captare a CO2 trebuie ameliorate.

Opţiunile pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră în agricultură, păduri şi soluri sunt şi ele enumerate, sectorul emiţând azi peste o cincime din emisiile mondiale de GES. Astfel, e nevoie de protejarea şi restaurarea pădurilor şi a zonelor umede, despăduririle în regiunile tropicale trebuie diminuate dar şi regimurile alimentare trebuie modificate pentru a reduce risipa de hrană.

Producţia de energie, cel mai mare producător de gaze cu efect de seră – o treime din emisiile mondiale – corespunde cu producţia de electricitate, consumul de cărbuni şi cel de petrol şi gaze. Acestea ar trebui să scadă, până în 2050, cu 95, 60 şi respectiv 45% faţă de 2020. E vorba deci de o tranziţie majoră care cere desfăşurarea masivă de surse de energie puţin carbonate precum cele eoliane, solare, hidraulice sau nucleare.

Transporturile, 15% din producţia mondială de CO2 dar primul emiţător din Franţa, trebuie şi ele reduse, încurajând de exemplu telemunca sau încurajând moduri de deplasare mai puţin poluante. Astfel, zonele urbane vor trebui şi ele regândite pentru a încuraja transporturile în comun sau pe cele nemotorizate.

„Acest raport GIEC ne spune că următorii ani vor fi critici pentru că există soluţii fezabile ale căror costuri au diminuat dar care acum trebuie aplicate. Asta cere politici publice, de susţinere a inovaţia care ne permite să avem tehnologii puţin carbonate. Trebuie de asemenea reorientată o parte din bani pentru a accelera acţiune” spune Valérie Masson-Delmotte, climatologă şi membră GIEC.

Această a treia şi ultimă parte a celui de-al 6-lea raport GIEC va fi urmată de o sinteză generală ce va fi publicată în semestrul 2 al anului în curs.

blank