Raed Arafat
Actualitate

Raed Arafat cere să fim pregătiţi de ce e mai rău: Aşa cum nu vrem vaccinare, nu vrem măşti, nu vrem teste, după care stăm şi ne mirăm: de ce se îmbolnăvesc atâţia?

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat luni că valul 5 al pandemiei de coronavirus se caracterizează printr-un număr extrem de mare de cazuri, care pot pune presiune pe sistemul medical, chiar dacă multe dintre ele sunt forme ușoare de boală. De altfel, coronavirusul se transmite atât de puternic acum încât și cadrele medicale se infectează în masă și sunt state, precum Franța, în care acestea sunt chemate la lucru chiar și infectate, pentru că altfel nu există personal suficient.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a atras atenția că un număr mare de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 poate paraliza diverse activități economice chiar mai mult decât restricțiile sanitare.

„Din păcate, valul 5 se caracterizează printr-un număr mare de cazuri. Vedem în lume cifre foarte mari, chiar și peste 200.000 de cazuri pe zi. Impactul valului 5 la noi e pe două paliere: e posibil un impact serios pe sistemul medical, din cauza numărului mare de pacienți, chiar dacă o parte vor fi cu simptomatologie ușoară. Vor fi și cazuri grave, cu impact pe ATI. E un număr semnificativ de cazuri COVID grave și în SUA sau alte țări, se aude de secții pline și în alte țări. Problema e si personalul care se infectează în masă. În Franța, personalul infectat e chemat la lucru. Nu mai au oameni să asigure gardă, continuitate. Și nu e vorba doar de sectorul sanitar”, a declarat Arafat

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, medicul Raed Arafat, afirmă că există părinţi care se raportează la testarea copiilor cu testele primite la şcoală aşa cum au procedat şi în ceea ce priveşte vaccinarea. „Aşa cum nu vrem vaccinare, nu vrem măşti, nu vrem teste şi după care stăm şi ne mirăm: dar de ce suntem aici, dar de ce aşa e situaţia, dar de ce se îmbolnăvesc atâţia, dar de ce avem o situaţie pe care nu putem să o controlăm? Pentru că la fiecare lucru încercăm să găsim o mie de motive ca să spunem: nu e bun, nu-l respectăm, nu-l implementăm”, susţine Arafat, subliniind că testarea, vaccinarea şi purtarea corectă a măştii de protecţie pot preveni un număr mare de infectări în perioada care urmează.

„Sunt exemple, în Austria, unde testele se fac la domiciliu şi se filmează şi se trimite filmuleţul la şcoală, în fiecare săptămână, când se testează copilul de către părinţi. Noi nu avem acest mecanism de control. În alte zone se face în şcoală testul şi copiii chiar îşi autofac în faţa profesorului, copiii de la o anumită vârstă pot să-şi facă testul singuri şi profesorul doar urmăreşte că ei îşi fac testul în faţa lui. Deci sunt mai multe soluţii, noi, în România, din păcate, ne-am certat între ghilimele, am avut oamenii care nu au vrut, ca la vaccin. De ce alţii au 70-80-90% vaccinaţi şi noi avem 40-50% vaccinaţi? Din acelaşi motiv avem la noi teste neaplicate sau cu discuţii asupra lor, pe cât în alte zone testele se administrează la şcoală, sub observarea profesorilor şi toată lumea ştie că este o datorie să facă aceste teste sau se fac la domiciliu, dar se fac, nu se comentează, nu sunt supăraţi părinţii că trebuie să facă teste. La noi, toată această vâlvă în jurul testelor, în final trebuie să ne ducă către o concluzie: este nevoie de teste, dar este nevoie de teste făcute corect, făcute corect, controlabil şi să ştim că aceste teste se fac”, a afirmat Raed Arafat, luni seară, la B1 Tv.

El a arătat că una dintre soluţiile „care pot fi luate în considerare” este aceea ca elevii mai mari să facă singuri testele, în şcoli, sub supravegherea cadrelor didactice, o decizie în acest sens urmând a fi luată de către ministerele care au atribuţii în această privinţă, cel al Educaţiei şi cel al Sănătăţii.

„Aşa cum nu vrem vaccinare, nu vrem măşti, nu vrem teste şi după care stăm şi ne mirăm: dar de ce suntem aici, dar de ce aşa e situaţia, dar de ce se îmbolnăvesc atâţia, dar de ce avem o situaţie pe care nu putem să o controlăm? Pentru că la fiecare lucru încercăm să găsim o mie de motive ca să spunem: nu e bun, nu-l respectăm, nu-l implementăm. Asta nu e nici că certăm pe cineva, nici că reclamăm pe cineva, dar e o constatare în final şi vedem pe toată durata pandemiei că asta a fost la noi: dezbateri peste dezbateri peste dezbateri despre vaccinare, despre măsuri, despre tot şi în final România nici nu a fost ţara care a aplicat cele mai dure măsuri. Până la valul al patrulea România a putut să ţină sub control situaţia şi uite-ne acuma, suntem în faţa valului al cincilea. Reuşim să convingem oamenii că trebuie purtată masca corect, că vaccinul este în favoarea lor şi este bine să se vaccineze, că testele trebuie făcute pentru că cu asta prevenim răspândirea în şcoli? Dacă reuşim să-i convingem în ceasul al doisprezecelea despre aceste lucruri, putem să prevenim răspândirea în următoarea perioadă”, a adăugat Raed Arafat.

Raed Arafat, despre izolare și carantinare

„Faptul că avem un număr mare de infectați pozitiv clar că poate paraliza unele domenii. Adică economia, care toți vor să meargă și să fie bine chiar în timpul pandemiei, poate să fie impactată nu prin măsurile restrictive și prin măsurile de limitare, și mai mult prin îmbolnăvirea într-un număr mare și ajungerea la izolare. De aici, după analize multe făcute și la INSP, și pe plan internațional, pentru această variantă, deja perioada de izolare / perioada de carantinare a scăzut și scăderea, impactul ei este bineînțeles pozitiv, în sensul că nu mai limitezi omul 14 zile. Dacă e carantină, este cinci zile, dacă este izolare, este șapte zile, pentru că dovezile arată că perioada de incubație este de la două la patru zile, dar la șapte zile, dacă e izolat șapte zile și este asimptomatic, poate ieși după această perioadă”, a explicat Raed Arafat.

blank