Rachete interceptoare Mamba din România
International

Rachete interceptoare Mamba din România au „respins” un atac aviatic. Porturile, apărate

Armata franceză a testat în România sistemul de rachete antiaeriene SAMP/T Mamba, desfășurat la baza militară de la Capul Midia.

Sistemul de rachete antiaeriene SAMP/T este conceput pentru a asigura protecția aeriană a unităților mecanizate, precum și acoperirea aeriană a instalațiilor staționare importante împotriva unui atac masiv din partea unei clase largi de ținte aeriene, potrivit La Figaro.

Fiecare lansator autopropulsat al sistemului se bazează pe șasiul vehiculului Astra/Iveco sau Renault-TRM-10000 și este echipat cu 8 rachete interceptoare Aster-30 în containere de transport și lansare, care sunt ridicate în poziție verticală înainte de lansare.

Sistemul include un radar multifuncțional Thompson-CSF ARABEL cu rețele de antene în fază.

Racheta Aster-30 are o greutate de lansare de 510 kg, inclusiv o greutate a focosului de 20 kg, și o viteză maximă de zbor de până la 1400 m/s.

Aceste caracteristici permit sistemului SAMP/T să distrugă avioane inamice la o distanță cuprinsă între 3 și 100 km și rachete balistice la o distanță cuprinsă între 3 și 25 km.

Altitudinea de luptă este de până la 25 km. Toate cele 8 rachete Aster-30 pot fi lansate într-o singură salvă în doar 10 secunde.

Miercuri, în timpul exercițiilor, sistemul francez Mamba a „respins” o simulare de atac aerian cu avioane inamice, relatează ziarul Le Figaro.

La antrenament au participat avioane de luptă turcești F-16, avioane de luptă spaniole Eurofighter Typhoon, avioane de război electronic americane EA-18 Growler și avioane de luptă multirol Rafale franceze ce au decolat de pe portavionul Charles de Gaulle (R91).

În luna mai, Franța a livrat sistemul MAMBA în România. Acest lucru a oferit posibilitatea de a proteja portul românesc Constanța de la Marea Neagră de „rachete de croazieră, avioane, drone și lovituri cu rachete balistice tactice”, precizează NATO.

În octombrie, Volodimir Zelensky a declarat că Ucraina dorește furnizarea de SAMP/T SAM de către Franța și Italia.

blank