Puterea de cumpărare
Economic

Puterea de cumpărare a românilor, aproape de cea a ungurilor și a polonezilor, dar la jumătate față de cea a spaniolilor

Puterea de cumpărare a românilor a crescut în 2021 și s-a apropiat mult de cea a ungurilor și a polonezilor, dar este încă la jumătate față de cea a spaniolilor. În interiorul țării, s-au păstrat dezechilibrele istorice dintre București și județe, dar și dintre regiunile intra- și extracarpatice, arată analisti economici.

România se află pe locul 31 din punct de vedere lal puterea de cumpărare dintre cele 42 de ţări incluse în clasamentul european realizat de compania de consultanţă GfK, cu o medie de 7.453 euro pe cap de locuitor.

În general, europenii continuă să o ducă bine. În medie, în Europa, puterea de cumpărare pe cap de locuitor în 2021 este de 15.055 euro, cu 1,9% peste 2020.

La noi în țară, Bucureştiul se află în fruntea topului puterii de cumpărare pe regiuni, media fiind aici cu aproape 86% peste media naţională, dar cu 8% sub media europeană.

Bucurestenii au puterea de cumpărare de peste trei ori mai mare în comparaţie cu locuitorii judeţului cel mai sărac, Vaslui. În cazul județului din estul țării, venitul net disponibil reprezintă aproximativ 56% din media naţională şi puţin sub 28% din media europeană.

Județele Sibiu şi Braşov urcă pe locurile cinci şi şase, în timp ce Alba întrece Prahova şi ajunge pe locul nouă.

Constanţa se găsește pe locul 11, cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor la aproximativ acelaşi nivel cu media naţională. Toate celelalte judeţe au o putere de cumpărare sub media națională.Puterea de cumpărare

blank