Programul Rabla
Actualitate

Programul Rabla Local 2023. Câți bani se dau pentru o mașină veche

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că Programul Rabla Local 2023 va fi lansat pe 31 iulie, la ora 10.00 dimineața. Care sunt condițiile de înscriere și ce bani se dau pentru o mașină veche.

Inițial programat să înceapă în 2022, Programul Rabla Local a fost amânat de mai multe ori. Acest program oferă posibilitatea românilor să înlocuiască mașinile vechi de peste 15 ani, fără obligația de a cumpăra una nouă, primind în schimb o sumă de 3.000 lei.

Singura condiție impusă beneficiarului este să nu achiziționeze o mașină cu o normă de poluare mai mică de Euro 5 timp de trei ani, de la momentul obținerii banilor.

Începe programul Rabla Local 2023, după mai multe amânări

Programul Rabla Local se va implementa exclusiv prin autoritățile publice locale care aleg să participe la acest program. Conform declarațiilor ministrului Fechet, citat de Economica.net, peste 500 de primării s-au înscris deja în acest program.

În cadrul programului Rabla Local, ministerul Mediului va suporta 80% din buget, prin Fondul de Mediu, iar restul de 20% va fi suportat de către autoritatea publică locală. „Este bine de știut că suma de 3.000 de lei se plătește cu un efort partajat întreMinisterul Mediului și autoritatea publică locală, respectiv, 2.400 de lei vin de la minister și 600 de lei de la primărie.

Este un program pentru care alocăm aproape un sfert de miliard de lei. Vom scoate 100.000 de rable de pe străzile României folosind și Rabla Local, program care este complementar Rabla Clasic și Rabla Plus”, a declarat ministrul Mediului.

Condițiile de înscriere pentru mașini și persoane fizice

Pentru înscrierile în programul Rabla Local trebuie îndeplinite o serie de condiții:


este înregistrat în evidențele fiscale ale UAT solicitant;
la data participării în Program are o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației;
. are norma de poluare Euro 3 și/sau inferioară;
. conține componentele esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație).
În ceea ce privește persoanele fizice, trebuie îndeplinite, de asemenea, mai multe cerințe:

. să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea;
. să deţină un autovehicul uzat, cu o vechime mai mare sau egală cu 15 ani şi cu o normă de poluare Euro 3 sau mai mică;
maşina trebuie să fie înmatriculată pe numele solicitantului de cel puţin 5 ani
. să nu aibă restanţe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul local şi cel de stat
. să nu aibă condamnări definitive pentru infracţiuni împotriva mediului; să nu folosească aceeaşi maşină pentru a obţine alte finanţări din alte programe.

blank