Monarhia României este ultimul ingredient care se adaugă crizei politice din România. Custodele Coroanei,Principesa Margareta, avertizează cu privire la pierderile pe plan extern în lipsa unui partener de discuţie validat politic.
Custodele Coroanei,Principesa Margareta, a făcut miercuri un apel la responsabilitate naţională şi a pledat pentru „un dialog naţional amplu” cu privire la „obstacole constituţionale”, care împiedică sistemul politic din România să funcţioneze „corect”.
„Ştiu, desigur, că luptele politice sunt esenţa democraţiei. De asemenea, ştiu că este uşor pentru cineva ca mine să facă apel la unitate naţională. Dar, în seara aceasta, aş vrea să fac un alt apel: unul la responsabilitate naţională. Nu ne putem aştepta ca partenerii noştri apropiaţi să ne ia în serios dacă petrecem luni de zile fără un Guvern şi dacă miniştrii vin şi pleacă lunar. Nu ne putem aştepta ca alegătorii să respingă politicienii populişti dacă politicienii existenţi nu le oferă nimic. Sectorul nostru privat este vibrant, talentat şi competent. Dar nu ne putem aştepta să revenim la o creştere economică puternică – de care are mare nevoie naţiunea noastră – dacă singurul lucru pe care politicienii şi oficialii noştri îl fac este să se certe pe portofoliile Cabinetului”, a afirmat Majestatea Sa Margareta în discursul rostit la Seara Regală dedicată Corpului Diplomatic, desfăşurată în Sala Tronului de la Palatul Regal.
Custodele Coroanei Principesa Margareta a arătat că probabil cea mai importantă lecţie din actuala criză de sănătate este „importanţa bunei guvernări şi a maturităţii politice”.
„Suntem exact atât de puternici pe cât sunt puternice instituţiile noastre naţionale; suntem eficienţi numai dacă administraţia noastră politică este eficientă. Greaua răspundere a apărării naţionale nu depinde numai de soldaţii noştri şi de arsenalul de arme, ci şi de medicii şi asistentele noastre, precum şi de ventilatoarele de oxigen pe care le au la dispoziţie. Iar coordonarea acestor eforturi şi asigurarea faptului că toate entităţile îşi fac datoria sunt răspunderea politicienilor”, a spus aceasta.
MS Principesa Margareta a pledat pentru „un dialog naţional amplu cu privire la evidentele obstacole constituţionale, care împiedică sistemul nostru politic să funcţioneze corect”.
„Nu trebuie să ne ferim de schimbarea constituţională: majoritatea partenerilor-cheie europeni nu numai că vorbesc despre aceasta tot timpul, dar pun în aplicare periodic amendamente constituţionale. Nici nu trebuie să ne ferim să cerem ca politicienii noştri să fie incoruptibili, dar şi să acţioneze cu simţul responsabilităţii naţionale. Aceasta nu este doar o aspiraţie la un ideal; este o cerinţă absolută. Căci, aşa cum ne-a amintit pandemia, o proastă administrare politică ne costă literalmente vieţi”, a subliniat Custodele Coroanei.
MS Margareta consideră că, în urma pandemiei de COVID 19, „există învăţăminte pe care ar trebui să le tragem la fiecare nivel: avem semne de întrebare legate de eficienţa administraţiei centrale şi locale, de starea serviciilor noastre de sănătate şi de investiţiile pe care le facem, precum şi de capacitatea instituţiilor de stat de a combate valul de teorii ale conspiraţiei sau zvonuri rău-intenţionate, care contribuie la ritmul relativ lent al programului nostru de vaccinare”.
În acelaşi timp, Custodele Coroanei a spus autocritica trebuie menţinută vie şi „să ne abţinem de la judecată până când criza se termină cu adevărat”.
„De când pandemia a început, cu aproape doi ani în urmă, multe naţiuni au susţinut că au descoperit modul perfect de a face faţă crizei de sănătate, iar mai târziu au fost confruntate cu noi situaţii grave; alte ţări se mândreau cu statisticile de sănătate bune, iar mai târziu au trebuit să admită că, din păcate, cifrele lor de mortalitate nu erau diferite de cele suferite de vecinii lor. Aşadar, avem nevoie să ne menţinem vie autocritica şi să ne uităm în fiecare zi la cum ne descurcăm în faţa acestei mari probleme, dar avem nevoie, de asemenea, să ne abţinem de la judecată până când criza se termină cu adevărat şi putem evalua echilibrat ceea ce s-a întâmplat”, a îndemnat Majestatea Sa.
Referindu-se la evoluţiile externe din ultima perioadă, Custodele Coroanei a atras atenţia asupra înrăutăţirii securităţii din regiune, prin „încercarea deliberată de a contesta status quo în Europa, aşa cum a fost creat la sfârşitul Războiului Rece”. Ea a pledat pentru consolidarea evoluţiilor pozitive, menite a duce la prosperitatea şi solidaritatea la care oamenii se aşteaptă.
„Acesta nu este un act de caritate, ci o necesitate europeană. Mă tem că, dacă nu acţionăm rapid, vom rata o oportunitate istorică şi vom încuraja agresorii în noi aventuri sau greşeli de calcul catastrofale”, a subliniat MS Margareta.
Custodele Coroanei a reamintit decizia României de a aloca cel puţin 2% din produsul naţional brut Armatei Române şi a adus un omagiu contribuţiilor britanice, canadiene şi ale Statelor Unite la securitatea României, „doar trei din multe alte naţiuni din afara UE care rămân esenţiale pentru apărarea independenţei noastre”.
Totodată, MS Margareta a caracterizat drept o „evoluţie impresionantă” faptul că „în ciuda întregii propagande ostile, poporul Republicii Moldova şi-a ales lideri hotărâţi să afirme cursul integrării europene”, dar şi faptul că în pofida „tuturor dificultăţilor unui conflict brutal, care continuă să ucidă soldaţi şi civili, Ucraina îşi menţine calea democratică”.
„Regele Mihai a dus o viaţă în care nu a compromis niciodată principiile în care credea, dar nici nu a considerat nicio datorie ca fiind sub demnitatea lui, dacă era ceva ce ajuta România. Sunt hotărâtă să continui să merg pe urmele lui”, a mai spus Custodele Coroanei, Margareta.
La eveniment au luat parte Principele Radu, Nunţiul Apostolic, Miguel Maury Bunedia, Decanul Corpului Diplomatic străin din România, care a transmis un mesaj Familiei Regale a României, diplomaţi acreditaţi în România, reprezentanţi ai mediului politic românesc.