prețul
Actualitate

Prețurile la pâine cresc vertiginos în Europa. Prețul grâului a crescut cu peste 30%

De la atacul Rusiei asupra Ucrainei, prețul grâului a crescut cu peste 30%. Factura pentru energia electrică necesară pentru funcționarea unei mori s-a triplat. Chiar și prețul hârtiei folosite pentru sacii de făină pare de neoprit.

Toate acestea duc la creșterea prețului unei pâini la producător. Consumatorii își pot permite să plătească mai mult deocamdată, dar prețurile vor continua să crească.

Ceea ce ete cu adevărat îngrijorător, deoarece prețul pâinii poate genera revoluții. În timp ce inflația continuă să explodeze în întreaga Europă, puține chestiuni provoacă mai multă îngrijorare decât costul unei pâini de bază.

Din Franța până în Ungaria, cel mai esențial aliment de bază al europenilor este mai scump ca niciodată. Prețurile la pâine au crescut în medie cu 18% față de anul trecut, o creștere uriașă, după o creștere de doar 3% în anul precedent, potrivit Eurostat, agenția europeană de statistică.

Prețul alimentelor în general a ajuns la niveluri record, reflectând una dintre cele mai mari creșteri ale inflației din ultimele decenii și lăsând gospodăriile cu mai puțini bani.

În cele 19 țări care utilizează moneda euro, prețurile de consum au crescut cu 10% în septembrie față de anul precedent, față de un nivel record de 9,1% în august.

blank
blank