Premieră medicală
Medical

Premieră medicală absolută în Elveția. Un bărbat complet paralizat poate merge din nou

Vorbim acum despre o premieră medicală absolută, realizată în Elveția. Un bărbat paralizat, după un accident care i-a lăsat coloana vertebrală complet secţionată, a reuşit să meargă din nou.

Premieră medicală absolută în lumea medicală un  bărbat complect paralizat poate merge lucru aare a fost posibil datorită unui implant cu electrozi dezvoltat de o echipă de cercetători.

Metoda nu este nouă, însă, niciodată nu s-a ajuns la un asemenea rezultat

Sunt mişcări la care Michael Roccati doar putea să viseze, după ce, în 2017, a rămas paralizat în urma unui accident de motocicletă.

Michael Roccati, pacient: „Am încercat să-mi mișc picioarele. Am încercat să-mi schimb poziția. Îmi era imposibil să fac vreo mişcare. Dar am ajuns să mă conving singur că este doar o situaţie de moment şi mi-am propus cu îndârjire să trec peste această problemă.”

Acum, o intervenţie de stimulare a sistemului nervos din măduva spinării cu electrozi în cadru unui studiu clinic, probabil revoluţionar, i-a schimbat viaţa.

Michel Roccati, pacient: „Fie şi pentru că pot să fac din nou un duş, chiar sprijinit în acest cadru… Cu ajutorul acestui cadru sunt liber, pot să merg unde vreau.”

Roccati spune că a reuşit să meargă aproape doi kilometri, fără oprire. Sprijinit de acest cadru cu roți şi ajutat de ambiţia lui de oţel.

Electrozii implantaţi în măduva spinării primesc impulsuri electrice de la un pacemaker implantat sub pielea abdomenului, iar bărbatul controlează cu o tabletă impulsurile electrice.

Oamenii de ştiinţă cercetează de trei decenii stimularea electrică drept tratament pentru paralizie
În 2014, de exemplu, unii pacienţi din Louisville foloseau o tehologie similară. Reuşeau, însă, doar să-şi mişte degetele de la picioare şi genunchii.

Noul dispozitiv a fost dezvoltat de Institutul Elveţian de Tehnologie din Lausanne. Trei pacienţi care au participat la studiul clinic pot să meargă din nou.

Jocelyne Bloch, medic chirurg: „Această tehnologie este atât de precisă încât, imediat după operație, pacientul poate să meargă și să stea în picioare.”

Edelle Field-Fote, Director, cercetător: „Este incitant. Acest studiu ne arată că există mult potenţial prin combinarea stimulării (cu electrozi) cu antrenamentul, într-o singură zi, nu pe termen lung. Într-o zi (pacienţii) şi-au recăpătat mişcarea funcţională.”

Nu înseamnă că am găsit leacul pentru leziunile coloanei vertebrale, subliniază oamenii de ştiinţă. Iar tehnologia este deocamdată complicată pentru a fi folosită în viaţa de zi cu zi.

Totuşi, niciodată nu s-a ajuns atât de departe în îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru pacienţii paralizaţi după leziuni la coloana vertebrală. Implantul ar putea fi folosit pe scară largă, în următorii trei-patru ani.

blank