jocuri de noroc
Actualitate

Politicieni îmbogățiți din jocuri de noroc. Sumele sunt enorme

Mai mulți angajați ai instituțiilor publice au menționat în declarațiile de avere veniturile obținute la jocuri de noroc. Pe lista celor care practică astfel de jocuri se află bugetari în funcții cheie precum Florin Barbu, ministrul Agriculturii dar și parlamentari, militari, polițiști, angajați ai Curții de Conturi sau ai Fiscului.

Ministrul Agriculturii a dezvăluit chiar ieri, 4 octombrie, că veniturile obținute la jocuri de noroc i-au rotunjit bugetul cu 15.000 de lei, aspect menționat de ministrul respectiv și în declarația de avere din 2021.

Ministrul Agriculturii: „Am câștigat 15.000 de lei la pariuri sportive”

„Sunt pariuri sportive. Mai pariez pe anumite echipe de fotbal din România, ca orice om și am avut norocul ca echipele românești să câștige. Mai mult de atât, din când în când mai merg la Loto, mai joc și cu fetița câte un bilet și am mai câștigat și anul trecut cred că 900 de lei la Loto, care sunt transpuși în declarația de avere”, a declarat Barbu, care este și deputat.

Un alt funcționar, amator de pariuri sportive este Andrei Alexandru, numit ca secretar de stat în Ministerul Cercetării și Digitalizării în 2022. Veniturile obținute din jocuri de noroc au fost ceva mai mici, de 2.000 de lei.

Lista parlamentarilor jucători este completată de deputatul AUR Ciprian Ciubuc și Eugen Dogariu, senator PSD. Deputatul AUR a câștigat 1.500 de lei în 2020. Senatorul social-democrat a obținut, cumulat, în perioada 2017-2019 aproximativ 2.700 de lei. Un alt politician AUR, Adrian Costea, la bază profesor de istorie a obținut peste 77.000 de lei în 2021 din jocurri de noroc.

„Statul nu face nimic să-i protejeze pe dependenții de jocuri”

jocuri de noroc

Costea a declarat în cadrul unui interviu, referitor la veniturile obținute din jocuri de noroc,că a fost vorba de un câștig tradițional la păcănele, bani pe care i-a ”investit” la loc.

„Da, e vorba de câștiguri la cazino. Câștigul a fost tradițional, la păcănele. Dar știți care e treaba? Banii au fost reinvestiți încă o dată, tot în jocuri de noroc și au fost pierduți. Deci, nu m-am ales cu nimic. Din păcate, e un viciu foarte greu. Eu pot să spun că sunt fericit că am reușit să scap de el. Da, am fost un împătimit al jocurilor”, a declarat senatorul AUR.

Același senator AUR a mărturisit că fenomenul păcănelelor a scăpat de sub control. Mai grav este că statul nu face nimic pentru a-i proteja pe cei care pică în capcana veniturilor ușor câștigate.

”Este un fenomen scăpat de sub control, iar statul român nu-i protejează pe cei care devin dependenți și intră în datorii, ajung să fie părăsiți de familie și prieteni. E un fenomen social grav”, a adăugat Adrian Costea.

Venituri uriașe din jocuri de noroc

Venituri ceva mai mari a obținut primarul Ion Vizitiu din localitatea Breasta, județul Dolj. Edilul ar fi câștigat peste 350.000 de lei, bani pe care nu i-a menționat în declarația de avere. Acest lucru n-a fost pe placul Agenției Naționale de Integritate care l-a dat pe mâna procurorilor.

De departe, campion absolut la capitolul venituri obținute la jocuri de noroc este Marius Ilie, funcționar la Primăria din Mangalia. Acesta a menționat în declarația de avere că a câștigat în patru ani, în perioada 2018-2023 nici mai mult nici mai puțin de 882.202 de lei.

blank