RCA
Actualitate

Polițele RCA City Insurance expiră astăzi. Amenzile uriașe pe care le riscă șoferii care nu fac o asigurare nouă

Astăzi este ultima zi de valabilitate a polițelor RCA emise de City Insurance. Aproape 500.000 de români vor trebui să își facă o nouă asigurare la o altă companie, astfel riscă amenzi usturătoare.

Față de anul trecut, înainte de falimentul companiei, prețurile sunt acum de până la trei ori mai mari. Analiștii spun că preţurile la asigurările auto au crescut şi datorită inflației tot mai mari, la nivel global.

Amenzile pe care le riscă șoferii care nu au încheiat o nouă poliță RCA

Potrivit comunicatului ASF de săptămâna trecută, posesorii de polițe de asigurare RCA emise de City Insurance trebuiau să încheie o nouă poliță RCA până la data de 11 mai 2022, potrivit unui comunicat emis de ASF.

Amenzile pentru cei care nu au încheiat o nouă poliță RCA sunt cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei. Mai mult decât atât, Poliția poate decide reținerea certificatului de înmatriculare al mașinii sau a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.

Clienții City Insurance ale căror contracte de asigurare sunt denunțate automat pe 11 mai 2022, pot solicita returnarea părții din prima de asigurare proporțională cu perioada de valabilitate rămasă în vigoare.

Spre exemplu, dacă polița a fost încheiată pe o perioadă de un an și expiră pe 11 septembrie 2022, clientul are dreptul de a solicita returnarea unei treimi din valoarea primei plătite (proporțional cu cele 4 luni din 12 rămase în vigoare). Clienții City Insurance pot solicita returnarea părții din primă și înainte de termenul de 11 mai, dacă decid denunțarea poliței din proprie inițiativă.

Ce se întâmplă în cazul persoanelor implicate din postura de păgubit în accidente provocate de asigurați RCA ai City Insurance

Persoanele implicate din postura de păgubit în accidente provocate de asigurați RCA ai City Insurance, care nu au cumpărat o poliță nouă după data de 11 mai 2022, nu vor putea fi despăgubite în baza poliței City Insurance, chiar dacă datele înscrise pe ea arată că se află încă în perioada de valabilitate.

Terții păgubiți se pot adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) pentru a fi despăgubiți din Fondul de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS), doar în situația în care accidentul a implicat și vătămări corporale sau decese.

În caz contrar, terții păgubiți nu se pot adresa niciunui organism sau asigurător și vor fi nevoiți să se îndrepte împotriva șoferului vinovat pentru recuperarea prejudiciului.

Conform Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), la data de 11 mai 2022, când se va produce denunțarea automată a contractelor de asigurare, vor mai fi în vigoare 498.255 de polițe de asigurare RCA emise de City Insurance.