Piața imobiliară
Economic

Piața imobiliară 2024. Prețurile locuințelor iau o turnură neașteptată chiar și pentru specialiști

Piața imobiliară începe să dea semne de revenire și se așteaptă ca prețurile locuințelor să crească. Experții imobiliare sunt de părere că acesta este un semn că sunt cumpărători interesați de case și apartamente.

Experții imobiliari sunt de părere că prețurile la construcții, case și apartamente, s-ar putea majora cu 10% în acest an. Estimarea apare într-un studiu care analizează tendințele pe piața imobiliară din România.

Piața imobiliară dă semne de dezmorțire

Un studiu realizat de RE/MAX în rândul experților care activează în domeniul imobiliar arată care sunt trendurile cu privire la piața imobiliară. Aproximativ 35% dintre cei chestionați sunt de părere că prețurile caselor vor crește cu până la 10%. Același procent de majorare este dat și pentru apartamente, de 45% dintre cei chestionați.

Studiul mai arată că 26% dintre experții în piața imobiliară cred că prețurile caselor vor stagna. Același lucru este menționat de circa 33% dintre respondenți, referitor la evoluția prețului la apartamente. În cazul terenurilor intravilane, 36% dintre specialiști consideră că prețurile vor crește cu până la 10%.

De asemenea se preconizează că și piața chiriilor va cunoaște creșteri de prețuri. Aproape 50% dintre respondenți consideră că valoarea chiriilor va cunoaște o majorare cu 10%. Alți 25% estimează că va fi o stagnare pe piață.

În ceea ce privește evoluția prețurilor la spațiile comerciale și de birouri, în jur de 40% dintre respondenți preconizează stagnări.

Piața imobiliară

Ce spun autorii studiului

Experții în piața imobiliară sunt de părere că există indicii care arată o tendință decreștere. Chiar dacă în acest moment lucrurile sunt incerte. Aceștia iau în considerare posibilitatea reducerii dobânzilor la creditele ipotecare. De asemenea, analizele lor au în vedere creșterea economică și, totodată, majorările salariale de la finalul anului trecut.

„Previziunile pentru piața imobiliară a anului 2024 sunt destul de incerte, însă există indicii care sugerează o tendință de creștere. Pe de-o parte, luăm în calcul perspectivele ce indică o posibilă reducere a dobânzilor, alături de o anticipată expansiune economică în 2024, iar de menționat la acest aspect sunt și creșterile salariale de la finele anului trecut, precum și faptul că acesta este un an electoral”, a declarat Răzvan Cuc, Președinte RE/MAX România.

În opinia expertului, majorarea prețurilor se datorează și faptului că au stagnat construcțiile de locuințe în mai multe orașe ale țării. Iar acest lucru face ca cererea să crească. Drept urmare, anul 2024 se anunță favorabil pentru piața imobiliară din România care are potențial de creștere.

„Pe de altă parte, stocul de noi unități a scăzut în multe orașe, ceea ce se poate reflecta într-o cerere ridicată, iar în mod particular foarte multe orașe au anunțat investiții în infrastructură, generând astfel oportunități investiționale. În concluzie, putem afirma că 2024 se anunță favorabil pentru piața imobiliară din România, o piață ce prezintă în continuare un potențial mare de creștere”, a mai spus Răzvan Cuc.

Piața imobiliară

Piața imobiliară este cea mai ieftină din Europa

România are cea mai ieftină piață a locuințelor, raportat la salariu per metru pătrat construit, sunt de părere reprezentanții RE/MAX România. Potrivit analizelor, în București un metru pătrat de locuință medie poate fi cumpărat cu 1,3 salarii medii. Iar acest preț este mult sub piața imobiliară din orice capitală europeană.

Prin comparație, în Praga același mp poate ajunge la cca. 4 salarii, iar în Budapesta la cca. 3 salarii medii. De asemenea, procentul de achiziție prin credite ipotecare este cel mai mic din Europa. Experții susțin că aproximativ 55% dintre români își cumpără case fără să apeleze la credite bancare.

Ca urmare, RE/MAX România afirmă că piața imobiliară locală de real-estate are toate premisele să crească accelerat în următorii cinci ani. Creșterea va fi atât la prețuri, dar și la standardele de locuire, care sunt printre cele mai scăzute din Europa.

Compania estimează perspective pozitive pe termen mediu și lung, respectiv o piață caracterizată de o dinamică ridicată și un număr crescut de tranzacții.

blank