International, Stiri, Ultima Ora

Parlamentul britanic respinge intervenţia militară în Siria. Statele Unite se arată dispuse să acţioneze singure

Barack Obama îşi rezervă dreptul de a acţiona în mod unilateral împotriva regimului sirian ca pedeapsă pentru că şi-a folosit armele chimice, fără a aştepta ONU sau pe aliaţii săi cum ar fi Marea Britanie, a sugerat joi Casa Albă, informează AFP.

Declaraţia a venit cu puţin timp înainte ca parlamentul de la Londra să spună NU unei eventuale intervenţii militare.

SiriaWashingtonul a subliniat că o decizie privind intervenţia militară în Siria nu a fost luată încă, dar că SUA sunt dispuse să acţioneze singure, dacă este nevoie, împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

Preşedintele american, care a vorbit miercuri despre o „lovitură de avertizare” contra guvernului lui Bashar al-Assad, va da prioritate intereselor Statelor Unite în momentul când va decide reacţia ţării sale, a explicat purtătorul de cuvânt adjunct Josh Earnest.

„Preşedintele trebuie înainte de toate să se prezinte în faţa americanilor care l-au ales pentru a-i proteja. Şi preşedintele este ferm convins că mizele acestei situaţii vizează măsurile necesare pentru a ne proteja interesele cruciale de securitate naţională”, a adăugat el.

Omologul său de la Departamentul de Stat, Marie Harf, a calificat la rândul ei consultările internaţionale asupra Siriei ”extrem de importante”, dar a avertizat de asemenea că „vom lua deciziile noastre în funcţie de propriul nostru calendar”.

siria2_48607300„Utilizarea armelor chimice de către regimul sirian împotriva propriului popor reprezintă o situaţie în care interesele SUA de securitate naţională sunt ameninţate. Este interesul nostru… ca o astfel de utilizare să nu rămână fără răspuns”, a insistat oficialul american.

Indiferent de natura acestor evoluţii, o undă verde din partea Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite pentru folosirea forţei în Siria este foarte puţin probabilă având în vedere opoziţia Rusiei, care deţine un drept de veto şi sprijină constant regimul lui Bashar al-Assad.

„Aceşti inspectori ai ONU nu au sarcina să determine cine este responsabil pentru utilizarea acestor arme, doar să evalueze dacă au fost folosite sau nu”, a spus Earnest. Inspectorii vor prezenta un raport verbal secretarului general al ONU Ban Ki-moon după plecarea lor din Siria, programată sâmbătă.

Mesajul SUA a fost motivat de blocajul care a survenit la Londra în privinţa deciziei intervenţiei militare.

Primul ministru britanic David Cameron a pierdut, joi seară, votul favorabil unei acţiuni militare împotriva Siriei, cu 13 voturi, o înfrângere răsunătoare pentru un guvern ce părea foarte aproape să se alăture Statelor Unite într-un posibil atac de pedepsire a regimului lui Bashar al-Assad pentru o presupusă utilizare a armelor chimice, notează Associated Press.

Votul de joi seara a fost non-obligatoriu, dar în practică, respingerea de lovituri militare înseamnă că mâinile lui Cameron sunt legate.

Într-o declaraţie concisă în faţa Parlamentului, Cameron a spus că este clar pentru el că poporul britanic nu vrea să vadă acţiuni militare.

blank