OMS
Medical

OMS lansează un apel în favoarea dreptului la avort: „Accesul la avorturi sigure salvează vieţi”

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a lansat miercuri un apel în favoarea dreptului la avort, în momentul în care Curtea Supremă a Statelor Unite pare pregătită să revină asupra acestui drept la nivel federal.

„Restrângerea accesului la avort nu reduce numărul de proceduri, ci determină femeile şi tinerele fete să recurgă la proceduri periculoase”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus pe contul său de Twitter, fără a menţiona direct situaţia din Statele Unite unde Curtea Supremă se pregăteşte să anuleze decizia sa istorică din 1973 prin care a recunoscut dreptul la avort, conform unui document intern publicat luni de site-ul Politico.

Proiectul de hotărâre a Curţii Supreme a SUA indica faptul că instituţia federală ar fi pe punctul de a lăsa statelor puterea de a autoriza sau nu întreruperile de sarcină, după aproape 50 de ani de când le-a făcut legale în toată ţara.

În situaţia în care Curtea Supremă ar anula jurisprudenţa stabilită prin cazul ‘Roe v. Wade’, Statele Unite ar reveni la situaţia de dinaintea anului 1973, când fiecare stat era liber să interzică sau să autorizeze avortul.

„Accesul la avorturi sigure salvează vieţi”, a mai spus directorul OMS, care a subliniat că „femeile ar trebui să aibă întotdeauna dreptul de a alege când vine vorba de corpul şi de sănătatea lor”, scrie Agerpres.

OMS a lansat la începutul lunii martie noi linii directoare privind îngrijirile legate de avort, cu scopul de a proteja sănătatea femeilor şi a fetelor şi de a contribui la prevenirea celor peste 25 de milioane de avorturi nesigure care au loc în prezent în fiecare an în întreaga lume.

Aceste linii directoare reunesc peste 50 de recomandări referitoare la practica clinică, la furnizarea de servicii de sănătate şi intervenţii juridice şi politice pentru a sprijini furnizarea de îngrijiri de calitate legate de avort.

Potrivit OMS, avorturile realizate în condiţii nesigure provoacă circa 39.000 de decese anual în întreaga lume şi conduc la spitalizarea a milioane de alte femei din cauza complicaţiilor.

Majoritatea acestor decese survin în ţările cu venituri mici – mai mult de 60% în Africa şi 30% în Asia – şi în rândul celor mai vulnerabile persoane.

blank