O blocadă
Actualitate

O blocadă economică împotriva Transnistriei poate duce la dezghețarea conflictului

O blocadă economică din partea Chișinăului împotriva Tiraspolului poate duce la dezghețarea conflictului transnistrean, iar acest lucru nu poate fi permis. Anunțul a fost făcut de Alexei Polișiuk, directorul departamentului II al țărilor CSI al Ministerului rus de Externe, potrivit agenției ruse de stat RIA Novosti.

„Din păcate, revenirea la utilizarea elementului o blocadă economică a Transnistriei de către Ucraina și Moldova este capabilă să agraveze și mai mult relațiile dintre malurile Nistrului și să dezghețe conflictul cu toate consecințele care decurg. Acest lucru nu poate fi permis în niciun fel”, a declarat Polișiuk la o masă rotundă.

Autoritățile de la Chișinău renunță la statutul de neutralitate

„Este îngrijorătoare și tendința de renunțare a Chișinăului la statutul de neutralitate, consfințit în Constituția țării. Vedem cum astăzi Moldova se apropie de NATO, în ciuda statutului său din afara Alianței”, a adăugat el.

Totodată, Polișciuk a avertizat împotriva încercărilor de a discredita misiunea de menținere a păcii, menționând că demontarea acesteia ar putea duce la un conflict direct și un focar de tensiuni.

„Credem că misiunea ar trebui să continue în formatul în care funcționează de 30 de ani. Mandatul operațiunii de menținere a păcii leagă în mod clar durata participării Rusiei la aceasta de încheierea de acorduri politice între părți. După cum se știe, acest lucru, din păcate, este încă foarte departe”, a continuat diplomatul.

Potrivit acestuia, misiunea de menținere a păcii și-a dovedit succesul, asigură menținerea unui dialog pașnic între Tiraspol și Chișinău în condițiile stagnării procesului de negocieri.

Republica Moldova se apropie de NATO

Biroul pentru reintegrare a precizat că „autoritățile de la Chișinău nu au creat și nu promovează abordări de blocadă economică a regiunii transnistrene, în contextul în care agenții economici din regiune efectuează nestingherit operațiuni comercial-economice cu malul drept și peste hotarele țării, în condițiile respectării cadrului normativ în vigoare.

Necesitatea respectării regimului Zonei de Securitate, prevederilor Acordului din 21 iulie 1992, evacuării infrastructurii posturilor neautorizate de control ale Tiraspolului, asigurării circulației nestingherite a cetățenilor, renunțării la provocări și retorici de confruntare, în repetate rânduri au fost și sunt enunțate de către delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control în raport cu reprezentanții de la Tiraspol, care urmează să revină la masa dialogului constructiv și să readucă lucrurile în albia normalității și a legalității”.

Totodată, autoritățile de la Chișinău susțin că se angajează exclusiv în abordarea unei reglementări pașnice și politice, acordă asistență multidimensională cetățenilor și antreprenorilor din regiune, promovează măsuri de consolidare a încrederii și de înlăturare a barierelor artificiale dintre ambele maluri ale Nistrului, relatează tv8.

blank