Economic, Ultima Ora

Noua taxa auto va afecta toate vanzarile de masini

Noua taxa auto se numeste acum altfel – taxa de mediu

Noua taxa auto se numeste acum altfel – taxa de mediu
Noua taxa auto se numeste acum altfel – taxa de mediu

 

Introducerea noii taxe auto va afecta piata auto din Romania, atat in ceea ce priveste masinile noi, cat si cele second-hand. Astfel, noua taxa, denumita oficial timbru de mediu, va afecta aproape pe toata lumea, cu mici exceptii: pietonii si posesorii de masini electrice. Se stie ca guvernul a adoptat prin ordonanta de urgenta noul timbru de mediu pe 19 februarie, ce va fi aplicat incepand cu data de 15 martie. Taxa se va plati o singura data pe toata durata de functionare a autovehiculului, indiferent daca este vandut de mai mai multe ori. Timbrul de mediu va lua in calcul doar emisiile poluante de dioxid de carbon, fata de vechea varianta, in care acestea aveau o proportie de doar 30% la stabilirea taxei auto.

Noua formula de calcul duce la o crestere medie a taxei pentru cumparatorii masinilor Euro 3 si 4. In schimb, cei care vor achizitiona masini Euro 1, Euro 2 si non-euro, care sunt mai poluante, vor plati o taxa auto la un nivel mai mic decat cel de pana acum. Motivul comunicat de Ministerul Mediului este acela ca sunt vechi si ca au o durata de viata mai mica, deci vor polua o perioada mai scurta de timp decat cele Euro 3 si 4. In plus, timbrul de mediu este mai mare pentru autovehiculele pe motorina decat cele pe benzina, iar masinile electrice sunt scutite de plata taxei auto, deoarece ele nu polueaza.

Potrivit Ministerului Mediului, prin noua formula de calcul a taxei auto se doreste impulsionarea achizitiilor de masini noi.

 

Vieru Bogdan

blank