Nicuşor Dan
Actualitate

Nicușor Dan se declară învins de mandatul de primar și recunoaște singur situația catastrofală în care a adus Capitala: „Cu chiu cu vai am plătit salariile. Nu mai avem nimic în conturile primăriei”

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a afirmat, miercuri, că, în acest moment, municipalitatea se află într-un blocaj financiar acut. Există probleme mari și la adoptarea bugetului pentru acest an, iar salariile angajaților au fost plătite „cu chiu cu vai”

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, recunoaște că instituția pe care o conduce de patru ani a ajuns în colaps, având conturile goale și investițiile blocate.

Nicușor Dan se declară învins de mandatul de primar. Cum a rămas Primăria Capitalei fără vreu leu în conturi

Edilul Bucureștiului recunoaște că abia s-a reușit plata salariilor, în contextul în care instituția nu mai are bani în conturi.

„Cu chiu cu vai am reuşit să plătim salariile, dar nu şi taxele pe salarii. (…) În momentul acesta, nu mai avem nimic în cont. Şi urmează… Sunt facturi la curent, la iluminatul stradal, la semafoare, medicamente în spitale, hrană pentru animale la grădina zoologică, spectacole de teatru – tot ce putem închipui că se întâmplă în oraşul acesta depinde de buget”, a explicat primarul general, pentru B1 TV.

Nicușor Dan mai susține că principala nemulţumire a grupului PNL, care a votat de trei ori în CGMB împotriva bugetului, este că nu sunt alocate, de la începutul anului, cele trei miliarde de lei destinate subvenţiilor pentru transportul în comun şi termie.

„Avem un blocaj politic pe buget, în momentul de faţă. Eu am propus un buget foarte similar cu ce s-a întâmplat în 2023, în 2022 – tocmai pe situaţiile astea financiare s-a pronunţat Fitch. Avem un blocaj politic, în esenţă. PSD nu vrea să participe la niciun fel de negociere. Grupul PNL spune: „Pune 3 miliarde subvenţie în buget”. Noi am pus două miliarde. Acum am ajuns la 2,3. Păi, aşa am făcut şi în 2023 şi în 2022.
Am pornit anul cu două miliarde puse şi, la final, am sfârşit cu trei. De ce am făcut asta? Pentru că ştiam că o să mai ajustăm bugetul de-a lungul timpului şi o să ne mai vină nişte bani. De unde vin aceşti 700 de milioane care sunt în discuţie acum? Sunt nişte fonduri europene pe care noi le-am transferat, pentru că între 2023 şi 2024 a fost transferul de proiecte de pe un exerciţiu financiar pe altul – tramvaiele, liniile de tramvai, conductele de termoficare. Le-am pus cu buget local – exact 700 de milioane, pe care, după ce o să avem actele scrise, o să le decontăm din fonduri UE”, a transmis Nicuşor Dan.

O altă veste proastă este că și metroul s-ar putea opri din 15 mai, după ce sindicaliștii Metrorex au anunțat că nu mai sunt subvenționați şi bugetul nu este aprobat, iar lipba banilor va duce la imposibilitatea plății angajaților și terților.

Bugetul Primăriei Capitalei pentru anul 2024 a căzut, luni, pentru a treia oară la vot în Consiliul General al Municipiului București, după ce PSD și PNL au anunțat că nu susțin forma propusă de primarul general, Nicușor Dan. Cele două formațiuni politice și-au menținut amendamentele făcute la ședința trecută, însă fără să indice care să fie sursa banilor ceruți. PNL a propus un amendament pentru majorarea subvențiilor la tremoficare și transport public, ce implică aproximativ un miliarde de lei, iar PSD a propus un amandament care implică 1,5 miliarde lei pentru subvenția la termie, restanțele la ajutoarele pentru persoanele cu handicap, locuințe sociale și banca de alimente.

Nicușor Dan a explicat că diferența de 1 miliard de lei la subvenții, cerută de PNL, va fi alocată la rectificări, deoarece subvențiile trebuie plătite eșalonat, în fiecare lună, iar banii prevăzuți în proiectul de buget ajung până în septembrie. În plus, primarul general a propus un amendament prin care să aloce încă 260 de milioane de lei către subvenția la termie, față de un miliard alocat inițial în proiectul de buget, pe motiv că, dacă ar fi alocată toată suma, ar fi blocate anumite investiții. PNL, însă, nu a acceptat această formă.


Primăria Capitalei, cu tot cu subordonate, estimează că va avea în 2024 un buget de 10,6 miliarde lei, strict bugetul local fiind de 7,8 miliarde lei, cu tot cu fondurile europene în valoare de 1 miliard lei, potrivit proiectului pus în dezbatere publică. Subvențiile pentru STB și termoficare totalizează circa 2 miliarde lei. Cheltuielile de personal se ridică la 164 milioane lei, iar despăgubirile câștigate în instanță, 270 milioane lei. Cheltuielile de investiții strict ale municipalității, fără subordonate, sunt 1,5 miliarde lei.

Cele 1,5 miliarde lei sunt alocate în linii mari astfel:

– Modernizarea rețelei de termoficare – 524 milioane lei
– Modernizare transport în comun – 500 milioane lei (195 milioane lei pentru achiziția a 100 de troleibuze, 250    milioane lei pentru achiziția tramvaielor de la ASTRA, 51 milioane lei restanță Otokar);
– Finalizarea stației de epurare Glina și reabilitarea colectoarelor principale – 129 milioane lei;
– Modernizare linii de tramvai – 35 milioane lei;
– Continuarea lucrărilor la Prelungirea Ghencea – 30 milioane lei;
– Restanță Pasaj Doamna Ghica 35 milioane;
– Construire Podul Calicilor – 5.7 milioane lei;
– Pietonal Cheiul Dâmboviței Unirii-Izvor – 10 milioane lei;
– Piste de biciclete în centrul orașului – 10 milioane lei;
– Extindere managementul traficului – 5 milioane lei;
– 300 de stații modulare – 15 milioane lei;
– Consolidare imobil bd. Regina Elisabeta 29-31 – 33 milioane lei;
– Renovare integrată Corp A și B Maternitatea Bucur – 45 milioane lei (42 milioane din PNRR)
– Patinoar Flamaropol – 10 milioane lei;
– Revizuire PUG – 25 milioane lei;
– Piste biciclete – circa 40 milioane lei;

blank