Nicolae Ciucă
Politic

Nicolae Ciucă, numele premierului stabilit în urma negocierilor dintre PNL şi PSD

Nicolae Ciucă este numele de premier stabilit în urma negocierilor dintre PNL şi PSD, potrivit unor surse politice.

Florin Cîţu a mers la negocierile cu PSD cu propunerea Nicolae Ciucă în funcţia de premier. Propunerea ar fi acceptată şi de social-democraţi, cu toate că în primă fază spuneau că vor merge cu Marcel Ciolacu, dar asta doar în condiţia în care Florin Cîţu şi-ar fi menţinut dorinţa de a fi premier.

Discuţia PNL-PSD s-a încheiat cu puţin timp în urmă, iar varianta Nicolae Ciucă în fruntea guvernului a fost acceptată şi de PSD şi de UDMR.

Cine este Ionel Nicolae Ciucă

Ionel Nicolae Ciucă nu ar fi la prima experiență de acest gen. În decembrie, el a preluat mandatul de prim-ministru interimar după demisia lui Ludovic Orban.

În octombrie 2019, Ciucă a fost propus pentru funcția de ministru al Apărării în Guvernul condus de Ludovic Orban. A fost șef al Statului Major al Armatei militare în afara țării, precum Irak, Afganistan sau Bosnia.

Ciucă a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (cunoscut și drept Scorpionii Roșii) pe care l-a condus în Afganistan și apoi în Irak. Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima batalie la care soldații români au fost combatanți activi după al Doilea Război Mondial.

Nicolae Ciucă a fost şeful Statului Major al Armatei, militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată. În decembrie 2018, președintele Klaus Iohannis i-a prelungit cu un an mandatul său normal de patru ani.

Prelungirea mandatului a dat naştere un conflict între președintele Iohannis, premierul Viorică Dăncilă și ministru al Apărării de la acea vreme, Gabriel Leș.

Anterior, Ciucă a fost șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (cunoscut și drept Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003) și Antica Babilonia, Irak (2004).