Nicolae Bade
Actualitate

Nicolae Badea, fost finanțator al Dinamo, a fost trimis în judecată de DNA pentru că a depus documente false într-un proiect cu fonduri europene. Cât de mare este prejudiciul

Omul de afaceri Nicolae Badea, care a fost finanțator al clubului Dinamo, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru că ar fi obținut pe nedrept peste 200.000 de lei, într-un dosar care vizează un proiect cu fonduri europene.

Procurorii din cadrul DNA au dispus, joi, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a omului de afaceri Nicolae Badea, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, 11 acte materiale.

În același dosar a fost trimis în judecată și managerul financiar în cadrul proiectului Crearea rețelei de dezvoltare rurală „CAIR” (Centre de Asistență și Informare Rurală), Mihaela Carmen Mirea, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, 7 acte materiale.

Partea responsabilă civilmente, conform instanței, este Asociația MANUFUTURE ROMÂNIA, beneficiara contractului cu finanțare europeană, al cărei reprezentant legal era, la data săvârșirii actelor, Nicolae Badea.

Ca ordin de mărime, prejudiciul estimat de procurori reprezintă aproximativ 60% din contribuția beneficiarului în contractul european, una modestă față de valoarea totală a proiectului, de 16,8 milioane de lei, conform informațiilor din sursele publice.

Care sunt acuzațiile procurorilor

În rechizitoriul întocmit, procurorii susțin că Nicolae Badea, în calitate de reprezentant legal al asociației menționate, ar fi depus la Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU), în perioada ianuarie 2010 –octombrie 2013, mai multe documente false, pe baza cărora ar fi obținut pe nedrept suma de 206.089 lei. Sumele de bani ar fi fost obținute în cadrul proiectului Crearea rețelei de dezvoltare rurală „CAIR” (Centre de Asistență și Informare Rurală), potrivit DNA.

DNA arată că obiectivul general al proiectului era acela de a îmbunătăți calitatea vieții prin conectarea populației din mediul rural la informație și educație în scopul dezvoltării culturii antreprenoriale, a capacității manageriale și a spiritului asociativ și civic, precum și a solidarității comunităților rurale din zona țintă.

„Între documentele false depuse pentru rambursarea cheltuielilor figurau acte întocmite în numele unor persoane angajate fictiv în cadrul proiectului, dar și în numele unor persoane care, deși angajate în cadrul proiectului, nu au derulat în realitate activitățile menționate în actele respective. Cheltuielile aferente documentelor false (cheltuieli cu salarizarea angajaților fictivi, cheltuieli cu deplasările efectuate de către angajații fictivi sau angajați care în realitate nu au efectuat deplasările respective) ar fi fost solicitate la rambursare în cadrul cererilor depuse la autoritatea de management”, susține DNA.

Procurorii mai arată în rechizitpriu că omul de afaceri ar fi fost ajutat de managerul financiar al proiectului, Mihaela Carmen Mirea. coinculpat în cauză, prin aceea că ar fi verificat și semnat documente care atestau împrejurări nereale cu privire la cheltuielile solicitate la rambursare.

Potrivit DNA, în cauză au fost instituire măsurii asigurătorii asupra bunurilor celor doi inculpaț, iar Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), așa cum se vede și în dosarul înregistrat la instanță, a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 209.161 lei, reprezentând prejudiciul creat în cadrul proiectului.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București, care încă nu a stabilit termen de judecată, conform informațiilor de pe portalul instanțelor.

Nicolae Badea, proprietarul Computerland și fost patron al clubului Dinamo, este ginerele lui Ion Dincă (zis „Dincă Te leagă”), fost prim-vicepremier în ultimul guvern comunist, deținător al mai multor poziții de forță în ierarhia de partid și de stat înainte de 1989. Ion Dincă a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru participare la reprimarea revoluției din 1989, dar a făcut doar cinci ani de închisoare. Nicolae Badea a devenit după căderea comunismului unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri din România. El a adus în țară francizele Pizza Hut și KFC, a înființat compania de IT Computerland, a condus clubul de fotbal Dinamo București, potrivit sursei citate.