Moștenitorii
Actualitate

Moștenitorii care plătesc păcatele părinților. Urmașii unui fost președinte INS, obligați de justiție la plata sumei de 82.640 de lei

Moștenitorii unui fost director al Institutului Național de Statistică au fost obligați să plătească un prejudiciu produs de acesta. Măsura a fost impusă printr-o decizie definitivă a unui complet de judecători de la Curtea de Apel București. Iar urmașii fostului director sunt buni de plată pentru o sumă care se ridică la aproximativ 100.000 de lei.

Moștenitorii care plătesc păcatele părinților. Profesorul universitar dr. Vergil Voineagu, decedat în februarie 2021, a condus între 2005-2013, ca președinte, Institutul Național de Statistică (INS). El și-a pierdut funcția, în ianuarie 2013 când premierul de la acea vreme, Victor Ponta, a susținut că a comis o greșeală gravă, în calcularea Produsului Intern Brut (PIB) al României pe 2011.

Prejudiciul care i-a fost imputat lui Vergil Voineagu și pe care trebuie să-l plătească urmașii săi, datează din 2006 când a dispus modernizarea și renovarea unui spațiu aflat în administrarea institutului. Odată renovat, spațiul nu a primit nici o destinație, rămânând nefolosit cea mai mare parte a timpului. Singura activitate care s-a desfășurat aici a fost un curs de limba franceză pentru salariați.

Cazul a intrat în vizorul Curții de Conturi care a demarat un control la șapte ani după renovarea spațiului, în 2014, după ce Vergil Voineagu a fost demis de Ponta. S-a întocmit un proces verbal în care s-au constatat „abateri de la legalitate si regularitate”, precum și „nerespectarea principiilor de economicitate, eficientă si eficacitate în utilizarea fondurilor publice si în administrarea patrimoniului”.

Curtea de Conturi a stabilit că prin renovarea spațiului s-a produs un prejudiciu INS și a dispus recuperara sumei de 255.850,27 lei. Iar din această sumă, în sarcina fostului președinte a fost pusă suma de 82.640,62 lei.

Fostul președinte INS dat în judecată

În iunie 2015, Institutul Național de Statistică l-a chemat în judecată pe profesorul Voineagu, solicitând banii în justiție. Procesul a fost soluționat la Tribunalul București în decembrie 2018, în favoarea pârâtului Vergil Voineagu:

„Respinge cererea de chemare in judecată ca neîntemeiată. Obliga reclamantul sa platească paratului suma de 2.500 lei cu titlu de cheltuieli de judecata. Cu drept de recurs in termen de 30 de zile de la comunicare. Recursul se depune la Tribunalul Bucuresti.Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei, azi, 17.12.2018”, se arată în decizia Tribunalului.

Decizia Tribunalului dată peste cap la Curtea de Apel

Însă lucrurile nu s-au încheiat, iar Institutul Național de Statistică a atacat soluția cu recurs. Procesul a ajuns pe rolul Curții de Apel București în iulie 2020. Iar doi ani mai târziu, dat fiind că fostul președinte INS a încetat din viață, în cauză au fost introduși și moștenitorii săi, V.A.G și V.M.A. Iar soluția Tribunalului a fost întoarsă de instanța Curții de Apel București care i-a scos pe moștenitori buni de plată în acest dosar.

„Admite recursul. Casează în tot decizia civilă recurată nr. 4312/17.12.2018, în sensul că: Rejudecând: Admite cererea de chemare în judecată. Obligă pârâtul la plata către reclamantul Institutul Naţional de Statistică a sumei de 82.640,62 lei reprezentând prejudiciu cauzat reclamantului, precum şi la plata dobânzii legale începând cu data de 11.06.2015, data introducerii cererii de chemare în judecată şi până la plata integrală a debitului. Respinge cererea pârâtului de obligare a reclamantei la plata cheltuielilor de judecată ca fiind neîntemeiată. Definitivă. Pronunţată azi, 4.11.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei, au decis judecătorii de la Curtea de Apel București, conform justnews.ro.

Și astfel, cei rămași, moștenitorii au fost obligați să plătească pentru păcatele părintelui decedat, iar prețul nu este deloc mic.

blank