Actualitate, Featured

Mărturie cutremurătoare a unui copil crescut în orfelinatele lui Ceaușescu

La trei decenii de la prăbușirea comunismului în România, Vișinel Bălan, consilier la grupul parlamentar al USR și activist civic, are încă amintiri dureroase despre perioada în care a crescut în orfelinat lui Ceaușescu.

Mărturie cutremurătoare a unui copil crescut în orfelinatele lui Ceaușescu Vișinel Bălan a fost unul dintre „decreței”, copiii abandonați de familii sărace ca urmare a politicilor prin care statului a decis să lupte împotriva unei crize demografice prin interzicerea avortului.

„Ne-au bătut până când nu ne-am mai putut mișca”, își amintește activistul Vișinel Bălan, despre mediul din orfelinat, în care a intrat în 1987, la vârstă de doar două luni.

În orfelinatele lui Ceaușescu, copiii emaciați erau bătuți, abandonați în cuști, legați de paturi și îmbrăcați în zdrențe. Acestea au fost imaginile care, pentru întreaga lume, au fost definitorii pentru perioada de după Revoluția din 1989 din România.

În urma experiențelor sale, Vișinel Bălan a devenit vocea copiilor orfani de astăzi, luptând pentru drepturile lor. Tânărul este președintele ONG-ului „Vocea Copiilor Abandonați”.

„Sunt multe de făcut! Doar 3% dintre copiii care cresc în astfel de centre duc vieți complet independente ca adulți”, spune Bălan.

Astăzi, în jur de 50.000 de copii sunt îngrijiți de stat, iar jumătate din ei ajung în grija asistenților sociali. Restul sunt instituționalizați în cămine cum ar fi „Casa lui Pinocchio”, o casă modernă pentru copii cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani, în București.

Dar chiar dacă sistemul s-a îmbunătățit, unele atitudini nu s-au schimbat, spune reprezentantul UNICEF în România, Pieter Bult. „Oamenii continuă să abandoneze copiii fiindcă aceasta era regula sub Ceaușescu”.

„Familiile lor sunt prea sărace pentru a avea grijă de ei”, a declarat și Ionuț Jugureanu, președintele unui alt ONG care vine în sprijinul copiilor aflați în stradă.

„Sunt copii care nu există în ochii autorităților pentru că nu au certificat de naștere”, adaugă Jugureanu.

Vișinel Bălan a fugit din orfelinat la vârsta de 10 ani. „Polițiștii mă trimiteau să fur nuci și fructe din piață. Când le aduceam înapoi, mă lăsau să dorm, în secție, la căldură”, spune el.

Unul dintre obiectivele sale este să reformeze regulile de adopție din România.

În perioada premergătoare aderării la Uniunea Europeană, în 2007, statul a înăsprit legile adopției pentru combaterea traficului de copii. Astăzi, părinții care vor să adopte se plâng că procesul este, în continuare, complicat.

„Autoritățile trebuie să obțină aprobarea de la atâția membri ai familiei pentru a semna o adopție”, spune Maria, în vârstă de 40 de ani. Ea și soțul ei au reușit, în sfârșit, să-și aducă acasă fiul adoptat în urmă cu trei ani, dar numai după multe lupte administrative.

Acesta este un exemplu pe care Bălan speră să-l poată schimba pentru ca experiența sa să nu fie retrăită de nimeni. Activistul își amintește că patru dintre cei 12 frați ai săi au murit, iar colegul său de cameră de la orfelinat s-a sinucis. În ciuda acestei situații, Bălan a păstrat legătura cu mama sa biologică pentru care a cumpărat, recent, și o casă, scrie kenyantribune.com.

Vișinel Bălan, pe lista neagră a USR
Vișinel Bălan a ajuns pe lista neagră a USR după ce a acuzat intern nereguli cu fondurile USR Giurgiu. Bălan, Claudia Postelnicescu, purtător de cuvânt la USR Ilfov, Cosmin Stoenoiu de la USR Cluj și Ciprian Lupaș ar urma să fie dați afară din USR. Decizia vine pe fondul unui scandal în USR, după ce Olimpia Ardelean a fost exclusă din partid.

Miercuri are loc o nouă ședință a Biroului Național al partidului pentru a vota noul lot de excluderi din partid, din rândul celor care îl critică pe Dan Barna. Este anunțat și un nou protest al membrilor USR la sediul central, ca reacție la noile excluderi.

 

blank