Majorarea pensiilor
Actualitate

Majorarea pensiilor. Ce s-a schimbat la taloane

Majorarea pensiilor pare să fie tema principală a acestui început de an. Șeful Casei Naționale de pensii, Daniel Baciu, a explicat și ce s-a schimbat la taloanele de pensii.

Majorarea pensiilor în 2024 șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a ținut să spună că pensiile au fost indexate, în acest an cu rata inflației, 13,8%. Astfel, au fost modificate și taloanele de pensii. Baciu a explicat cum a fost evidențială majorarea pensiilor în noile documente, începând de luna aceasta.

„Profit, pentru că văd că aveți aici și taloanele pregătite cu noul punct de pensie majorat. Este vorba de luna ianuarie 2024 și se vede foarte clar valoarea punctului de pensie, în valoare de 2032 de lei, începând cu 1 ianuarie. Practic s-a mărit valoarea punctului de pensie de la 1.785 la 2032 de lei”, a ținut să sublinieze Daniel Baciu.

Totodată, șeful CNPP a ținut să sublineze că pensiile au fost majorate și vor fi plătite la timp, în această lună.

„Într-adevăr a început deja distribuția pensiilor pentru beneficiarii noștri, pensionari care au optat ca modalitate de plata prin mandat poștal. Am primit mesaje și de la pensionari. Deja au primit pensiile majorate cu 13,8 %. (…) Săptămâna viitoare ar urma să intre pe card și pensiile celor care au ales această modalitate”, a subliniat Daniel Baciu.

Majorarea pensiilor

Sumele se plătesc la aceleași date, ca de obicei

Pensiile, a mai spus Baciu, vor fi plătite fără întârzire.

„Exact așa cum au fost stabilite termenele în convenție, cu plata la cont, sunt exact aceleași termene ca în orice lună obișnuită. Suntem în grafic, oamenii primesc pensiile, procesul acesta este în plină derulare acum, când discutăm, astfel încât, în termenele stabilite, toată lumea va primi aceste pensii majorate”, a precizat Președintele Casei Naționale de pensii, Daniel Baciu, la România TV.

Șeful CNPP a vorbit și despre următoarea recalculare a pensiilor, din luna septembrie.

„Anul acesta 2024 vor fi doua creșteri ale pensiilor. Prima deja s-a făcut. Suntem în plin proces de achitare și, începând cu 1 septembrie, tuturor celor aproximativ 5 milioane de pensionari li se vor recalcula pensiile astfel încât, în septembrie, oamenii să primească aceste taloane deja recalculate, cu noile pensii, conform noii formule de calcul prevazute în legea 360”, a mai spus Daniel Baciu.

El a precizat că normele de aplicare a legii ar putea fi publicate în Monitorul Oficial încă din luna ianuarie. Aceasta pentru a pune la punct aplicația informatică de recalculare. În opinia sa, majorarea pensiilor din septembrie se anunță spectaculoasă. Doar că nu pentru toată lumea, ci doar pentru anumite categorii.

„Eu urmăresc situația procesului. Suntem trecuți de 95%, mai avem puțin și finalizăm, când avem aplicația, dosarele să fie în format electronic de ultimă generație. Totul să fie gata, în septembrie, oamenii să primească măririle, o sa fie creșteri spectaculoase de peste 80% pentru cine a cotizat mai mult”, a mai spus Baciu.

Marcel Ciolacu și Simona Bucura Oprescu se laudă că au crescut pensiile

Ciolacu: S-a respectat legea

Citește și  Procurorii au cerut ascunderea de probe în Dosarul Caracal?

Joi, 4 ianuarie, premierul Marcel Ciolacu anunța că a rezolvat primul angajament către pensionari. La începutul ședinței de guvern, Ciolacu a anunțat că începe plata pensiilor majorate cu 13,8%

„Chiar dacă avem în faţă un an electoral deosebit de important, mi-aş dori să nu promitem nimic din ceea ce nu putem să îndeplinim. Trebuie să continuăm să punem România şi românii pe primul loc în toate deciziile noastre. Primul angajament din acest an va fi către pensionari. De mâine va începe plata pensiilor majorate cu 13,8%. De asemenea, pentru cei care încasează pensia în card, acest lucru se va întâmpla în zilele următoare”, spunea Ciolacu.

La scurtă vreme, spusele sale au fost întărite și de ministra Muncii, Simona Bucura Oprescu. Ministra Muncii a anunţat că poştaşii aduc pensiile majorate cu 13,8%.

„Pensiile cresc din această lună. De astăzi, poştaşii vă aduc pensiile majorate cu 13,8%. Cei care încasaţi pensia pe card veţi primi banii pe 11-12 ianuarie. Este prima majorare a pensiilor din acest an. În urma recalculării, din septembrie se va face dreptate pentru milioane de pensionari”, a scris pe Facebook, pe 5 ianuarie, ministra.

blank