Biden va vorbi despre „liniile roșii” care nu trebuie încălcate cu Xi Jinping
International

La G20, Biden va vorbi despre „liniile roșii” care nu trebuie încălcate cu Xi Jinping

Cu cinci zile înainte de G20 de la Bali, Joe Biden și-a întocmit deja programul, în care a bifat o întrevedere cu președintele chinez Xi Jinping pe diverse probleme.

Relația dintre Statele Unite și China s-a răcit considerabil în ultimele săptămâni. Drept dovadă, Joe Biden intenționează să clarifice anumite puncte cu omologul său chinez la summitul G20 de la Bali din 15 și 16 noiembrie. Miercuri, președintele american și-a exprimat dorința de a discuta cu Xi Jinping despre „liniile roșii” reciproce care nu trebuie încălcate: „Ceea ce vreau să fac cu el, când vorbim între noi, este să stabilesc tipul de linii roșii” pe care trebuie să le respectăm, a spus el.

Joe Biden a spus că dorește să studieze existența unui posibil conflict între „ceea ce el [Xi Jinping] consideră a fi interese naționale critice ale Chinei [și] ceea ce știu că sunt interesele naționale critice ale Statelor Unite”.

Președintele american a spus că este gata să lucreze pentru soluționarea unui astfel de conflict, în timp ce relațiile dintre Beijing și Washington au devenit recent tot mai tensionate și deteriorate. Locatarul de la Casa Albă va merge în Asia în acest weekend, mai întâi la un summit al Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) la Phnom Penh, apoi la o întâlnire a G20 în Bali. Vicepreședinta Kamala Harris va merge la Forumul de Cooperare Asia-Pacific (Apec) de la Bangkok. Acestea vor fi întâlniri strategice pentru Statele Unite, care au identificat China ca fiind „unicul său rival” pe termen lung și încearcă să reunească țările, în special din Asia de Sud-Est, care sunt reticente să se opună Beijingului.

Biden

Relația dintre Joe Biden și Xi Jinping

Miercuri, președintele american a confirmat că va ridica problema foarte sensibilă a Taiwanului cu Xi Jinping. „Doctrina cu privire la Taiwan nu s-a schimbat deloc”, a reiterat Joe Biden, evitând să reformuleze afirmaţiile anterioare care au iritat Beijingul, potrivit cărora armata americană ar apăra Taiwanul dacă insula ar fi atacată.

Xi Jinping a câștigat un al treilea mandat la Congresul Partidului Comunist Chinez de luna trecută, consolidându-şi statutul de cel mai puternic lider chinez de la Mao Tse-tung. Acest lucru ridică temeri în Taiwan, dar și la Washington, în legătură cu faptul că China își va dubla eforturile pentru a obține reunificarea cu insula.

Washingtonul menține istoric o politică de „ambiguitate strategică” cu privire la o posibilă intervenție militară a Statelor Unite, dacă Taiwanul ar fi atacat de China.Republica Populară Chineză consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale, pe care încă nu a reunit-o cu succes cu restul teritoriului său de la sfârșitul Războiului Civil Chinez din 1949, potrivit lepoint.fr / RADOR.

blank