Life, Stiri

La ce se poate folosi… rechinul?!

Anticorpii rechinilor, medicament minune pentru tratarea cancerului!

rechin

Oamenii de stiinta britanici spera sa gaseasca un nou medicament “minune” pentru tratarea cancerului mamar, cu ajutorul rechinilor, relateaza Daily Mail.

Potrivit cercetatorilor de la Aberdeen University, anticorpii rechinilor ar putea duce la formarea “noului Herceptin”. Herceptin este o pulbere care se foloseste pentru obtinerea unei solutii, administrate ulterior sub forma de perfuzie in tratamentul cancerului la san.

Considerata cea mai mare descoperire medicala in tratarea cancerului mamar, Herceptin impiedica celulele canceroase sa creasca si sa se raspandeasca. Din pacate, Herceptin nu functioneaza de fiecare data si, uneori, ofera doar o scurta alinare, asadar un nou tratament este necesar.

“Herceptin este un medicament minunat, insa unele femei nu raspund la el si altele manifesta rezistenta dupa o perioada de timp”, a precizat doctorul Helen Dooley, unul dintre cercetatorii care au participat la acest studiu.

Oamenii de stiinta considera ca sistemul imunitar puternic al rechinilor ar putea reprezenta rezolvarea acestei probleme. Cercetatorii au extras proteina HER 2, care se gaseste pe suprafata tumorilor si le grabeste cresterea, si au injectat-o rechinilor, pentru a declansa producerea de anticorpi impotriva acesteia. Au asteptat cateva luni, dupa care au luat mostre de sange din coada rechinilor. Cercetatorii spera ca sangele sa contina anticorpi care, injectati in proteina HER 2, sa opreasca celulele canceroase sa creasca si sa se raspandeasca. O versiune sintetica a acestor anticorpi ar putea fi folosita apoi ca medicament.

Anticorpii rechinilor ar putea reprezenta cheia in tratarea cancerului la san, deoarece sunt capabili sa se strecoare in spatii foarte mici si sa ajunga la anumite parti ale proteinei HER 2, la care alte medicamente nu pot ajunge. (I.G.)