Klaus Iohannis
Actualitate

Klaus Iohannis a semnat un document prin care sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei

Președintele României  Klaus Iohannis a semnat duminică o declarație în care reiterează sprijinul promis pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei la Summit-ul NATO de la Bucureşti din 2008.

 Noi susținem cu fermitate decizia Summitului NATO de la București din 2008 privind viitoarea aderare a Ucrainei”, a transmis  Klaus Iohannis într-un mesaj postat pe pagina Administrației Prezidențiale.

Liderii europeni nu recunosc independența teritoriilor ucrainene anexate de Rusia.

„Noi, președinții țărilor din Europa Centrale și de Est, ai căror lideri au vizitat Kievul în timpul războiului și au fost martori la efectele agresiunii ruse, nu putem rămâne tăcuți în fața încălcării flagrante a dreptului internațional de către Federația Rusă și, prin urmare, emitem următoarea declarație:

Reiterăm sprijinul nostru pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Nu recunoaștem și nu vom recunoaște niciodată încercările Rusiei de a anexa vreun teritoriu ucrainean. Suntem ferm în sprijinul deciziei Summit-ului NATO de la București din 2008 privind viitoarea aderare a Ucrainei. Susținem Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei Rusiei. Cerem Rusiei să se retragă imediat din toate teritoriile ocupate și încurajăm toți Aliații să-și mărească substanțial ajutorul militar acordat Ucrainei. Toți cei care comit crime de agresiune trebuie trași la răspundere și aduși în fața justiției.

Klaus Iohannis, Președintele României
Miloš Zeman, Președintele Republicii Cehe
Alar Karis, Președintele Republicii Estonia
Egils Levits, Președintele Republicii Letonia
Gitanas Nausėda, Președintele Republicii Lituania
Stevo Pendarovski, Președintele Republicii Nord Macedonia
Milo Đukanović, președintele Republicii Muntenegru
Andrzej Duda, președintele Republicii Polone
Zuzana Čaputová, președintele Republicii Slovace„,