Iohannis
Actualitate

Iohannis, despre revenirea armatei obligatorii în România: „Asta este o chestiune foarte clară”

Iohannis, despre revenirea armatei obligatorii în România: „Asta este o chestiune foarte clară”. Președintele Klaus Iohannis a vorbit, marți, despre posibilitatea ca stagiul militar obligatoriu să revină în România pe fondul amenințărilor tot mai mari din partea Rusiei.

Klaus Iohannis a afirmat marți că nu va promova recrutarea militară obligatorie, însă admite că este necesară o promovare mai eficientă pentru a atrage tinerii spre o carieră militară.

Iohannis, despre revenirea armatei obligatorii în România: „Asta este o chestiune foarte clară”

„Nu m-am gândit la recrutare obligatorie şi nu voi avansa aşa ceva. Asta este o chestiune foarte clară. În rest, cred că trebuie să existe mai multă informaţie şi mai multă atractivitate pentru cariera militară, mai multă atractivitate însemnând şi o soldă pe măsura implicării fiecărui militar, mai multă publicitate”, a arătat şeful statului.

Iohannis a precizat că „este important să se facă mult mai multă publicitate pozitivă, adică lumea, mai ales tinerii care ar viza eventual o carieră militară să ştie foarte exact care sunt oportunităţile, care sunt metodele, cum se ajunge acolo”.

„Foarte multe chestiuni sunt destul de puţin cunoscute publicului larg”, a evidenţiat preşedintele Iohannis.

Mai mulți bani la salariu – „cheia” atragerii tinerilor spre o carieră militară

Ministerul Apărării Naționale (MapN) indică o creștere a interesului tinerilor pentru cariera militară, sugerând că obiectivul de sporire a numărului de militari în Armata României este realizabil.

În perioada februarie-aprilie, peste 6.400 de tineri (20% fete) s-au implicat în acțiunile de recrutare organizate în 41 de județe și în municipiul București. Cu toate acestea, peste 60% dintre aceștia au fost respinși în diferite etape ale procesului de selecție.

Cât câtigă un soldat în 2024?

Veniturile lunare posibile pentru soldații/gradații profesioniști în luna mai 2024 depășesc 5.000 de lei net, la care se adaugă diverse beneficii.

Cel mai mic venit lunar net al unui soldat profesionist la momentul angajării este estimat la 4.399 lei, iar cel mai mare este de 5.765 lei, cu o medie de 5.082 lei lunar.

Acest venit este alcătuit din solda lunară netă și valoarea normei de hrană, iar pe lângă acestea, se acordă și alte drepturi, cum ar fi norma de echipare, indemnizațiile de transport și de chirie, potrivit Digi24.

De asemenea, se iau în considerare și drepturile legate de detașare, misiune, tratament medical, precum și posibilitatea unei majorări a soldei de funcție de până la 30% pentru personalul angajat în unități aflate în proces de menținere și consolidare a capacității operaționale..

blank