Medical

Intrebari si raspunsuri despre acupunctura

Acupunctura este o practica straveche și consta prin aplicarea de ace, caldura, presiune si alte tratamente in locuri de pe piele numite puncte de acupunctura pentru a controla simptome precum durerea sau greata si varsaturile. Acupunctura face parte din medicina traditionala chineza (MTC). Acupunctura se bazeaza pe credinta ca qi (energia vitala) curge prin corp prin canale numite meridiane. Se spune ca Qi afecteaza starea spirituala, emotionala si mentala a unei persoane, precum si sanatatea fizica.

Cum se efectueaza acupunctura?

Pentru majoritatea metodelor de acupunctura se folosesc ace. Ace de unica folosinta din otel inoxidabil, care sunt putin mai groase decat parul uman, sunt introduse in acupunctele de pe piele. Acupuncturistul profesionist alege acupunctele corecte pentru problema de tratat. Acele introduse sunt uneori rotite, deplasate in sus si in jos la viteze si adancimi diferite, incalzite sau incarcate cu un curent electric slab.

Metodele de acupunctura sunt urmatoarele:

-Acupunctura auriculara: plasarea acelor de acupunctura in puncte de acupunctura pe partea externa a urechii care corespund anumitor parti ale corpului. Alte parti ale corpului utilizate in acupunctura includ scalpul, fata, nasul, mana, incheietura mainii, glezna si piciorul.

-Electroacupunctura.

-Acupunctura cu laser.

-Presopunctura.

-Moxibustie

Pentru acupunctura calisca, toti cei ce doresc sa obtina o stare de bine, pot sa apeleze la https://www.acupuncturabucuresti.ro/.

Ce simt pacientii in timpul acupuncturii?

Pacientii pot experimenta o senzatie de pulsatie in timpul acupuncturii, cunoscuta sub numele de senzatie de qi, care ii face sa se simta greoi, amortiti sau sa simta furnicaturi.

Au fost efectuate studii cu privire la utilizarea acupuncturii?

In studiile de laborator, sunt folosite probe de tumori  pentru a testa un nou tratament sau pentru a afla daca acupunctura are vreun efect impotriva cancerului.  Efectele acupuncturii au fost dovedite in studii de laborator si pe animale. Totusi, cu aproape doua decenii in urma specialistii au inceput sa evalueze eficacitatea acupuncturii ca terapie adjuvanta pentru ameliorarea simptomelor legate de cancer si a efectelor secundare ale tratamentelor pentru cancer. Studiile de acupunctura au fost efectuate in China si in alte tari. Greata si varsaturile cauzate de chimioterapie, interventii chirurgicale si radioterapie pot fi simtitor ameliorate cu ajutorul acupuncturii. In majoritatea studiilor clinice de acupunctura pentru durerea canceroasa, metodele conventionale de acupunctura au fost utilizate cu ace in diferite parti ale corpului.

Citește și  Dermatologii îti dezvăluie metodele prin care îti protejezi pielea de radiaţiile solare

Intr-o analiza, s-a descoperit ca acupunctura reduce durerea canceroasa la unii pacienti cu diferite tipuri de cancer. Intr-o alta cercetare, utilizarea acupuncturii impreuna cu medicamentele pentru durere s-a dovedit a fi mai eficienta decat analgezicele singure.

In mai multe studii clinice randomizate privind durerea dupa interventie chirurgicala, acupunctura a redus durerea. Unele studii au raportat ca atunci cand acupunctura a fost utilizata alaturi de ingrijirea standard, durerea a fost ameliorata mai mult.

Terapia hormonala provoaca uneori bufeuri la femeile cu cancer de san si la barbatii cu cancer de prostata. S-au obtinut rezultate bune in studiile privind utilizarea acupuncturii. In aceste studii, acupunctura s-a dovedit a fi sigura si pentru faptul ca reduce bufeurile.

Au existat numeroase rapoarte de caz si studii care arata ca acupunctura este sigura si poate reduce umflarea si ameliora simptomele la pacientii cu limfedem la nivelul bratelor si picioarelor.

Intr-un studiu clinic, s-a descoperit ca acupunctura previne agravarea limfedemul, dar nu reduce umflarea sau simptomele. Intr-un alt studiu, pacienti cu cncer de san si cap si gat cu limfedem au fost tratati cu acupunctura si moxibustie si au raportat niveluri de energie imbunatatite si mai putina durere. De asemenea, au avut o imbunatatire a simptomelor de limfedem.

Ce alte boli se pot ameliora prin acupunctura?

Iata cateva dintre bolile in care Acupunctura a demonstrat ca are un efect terapeutic favorabil:

insomnie, epilepsie, anumite tipuri de dureri de cap (inclusiv migrena), sechele ale bolii cerebrovasculare (embolie, tromboza, hemoragie, ischemie cerebrala), sprijin in reabilitarea paraliziei cerebrale infantile, paralizie faciala. dureri de fata (din diverse motive, cum ar fi nevralgia trigemenului, tulburarile articulatiei temporomandibulare etc.), spasm facial, neuropatii (neuropatie indusa de medicamente diabetice, neuropatie postetilica etc.), managementul anumitor manifestari de anxietate sau nevroze depresive, alopecia areata (caderea parului cu placi), anumite tipuri de conjunctivita, numite tipuri de afectiuni retiniene, rinite vasomotorie si/sau alergice, sinuzita (necomplicata), tinitus (tiuit in ureche), unele tipuri de surditate, durere de ureche (primara) de cauza necunoscuta, gingivita,dureri dentare si gingivale, inclusiv suport, cum ar fi analgezia prin acupunctura pentru extractia dentara, devitalizarea pulpei, parodontita apicala acuta etc., torticolis si spasme musculare cervicale, radiculopatii (compresie sau iritare a radacinilor nervoase), fibromialgie, anumite tipuri de infectii sau stadii ale infectiilor (dizenterie bacilara, hepatita B, boala febrila acuta etc.), laringita acuta si cronica, infectie recurenta a tractului respirator, astm bronsic, unele tipuri de boli de inima (boli de inima), constipatie, diaree acuta si cronica, hemoroizi, tulburari menstruale, infertilitate masculina si feminina, prolaps uterin, vezical, rectal etc., hepatita cronica sau acuta etc.

Citește și  Ce sunt crizele de fiere, cum le recunoaştem şi cum le tratăm

Au fost raportate efecte secundare sau riscuri ale acupuncturii?

Au fost raportate putine complicatii. Problemele se datoreaza utilizarii de ace nesterile si plasarii gresite a acului, miscarii pacientului sau unui defect al acului. Unele efecte secundare sunt dupa cum urmeaza:

-Disconfort si durere in timpul tratamentului.

-Senzatie de oboseala, ameteala sau somnolenta.

-Infectii.

Daca insa mergem la un acupuncturist autorizat sau cabinet precum Acupunctura Bucurest, nu vor aparea asemenea neplaceri. Tot ce trebuie sa faceti este sa intrati pe site si sa cereti mai mutle detalii la numerele de telefon afisate. De asemenea, pentru ca acupunctura sa functioneze, trebuie sa urmati intocmai sfatul specialistului si sa aveti incredere in faptul ca corpul are o putere de vindecare, alaturi de minte, imensa. Incercati acupunctura fara teama!

blank