Medical

Insomnia și depresia – cum tratezi bolile secolului 21

Insomnia și depresia nu doar că reprezintă bolile secolului în care trăim, ci reprezintă și factori etiologici pentru o mulțime de alte afecțiuni conexe. Spre exemplu, somnul deficitar poate compromite integritatea funcțională a individului, ducând la apatie, oboseală cronică și chiar dereglări la nivel hormonal, care se traduc prin disfuncționalități de ordin sistemic.

Depresia, pe de altă parte, afectează deosebit de mult viața socială a unui individ. Acesta nu mai este capabil să întrețină relații de prietenie, să se angajeze în activități sociale sau chiar să fie parte integrantă a unui grup. Încetul cu încetul, depresia duce la izolare și, implicit, la neputința individului de a face parte dintr-o societate funcțională.

Descoperă câteva sfaturi privitoare la cum să tratezi insomnia și depresia, bolile secolului 21!

1.      Ajutor avizat

Înainte de a încerca metode specifice, pe care le poți aborda chiar acasă, ar fi foarte bine să ceri ajutor asistat de la o persoană avizată în domeniu. Când vine vorba de cauze depresie, motivele apariției acesteia pot fi mult mai complexe decât crezi, greu de abordat și gestionat.

Un profesionist în domeniu te poate ajuta să ajungi la miezul problemei, să descoperi care sunt motivele din spatele problemelor și stărilor cu care te confrunți. Urmărind protocoale terapeutice, abordând strategii practice, te va ajuta să înțelegi mult mai bine motivele și cauzele.

2.      Activitate fizică

Pe lângă faptul că activitatea fizică are numeroase beneficii, s-a demonstrat faptul că poate trata cu rate mari de succes insomnia. Insomnia poate fi cauzată de foarte mulți factori, cum ar fi excesul de energie care se acumulează, în condiții de stres, în organism.

Prin sport, energia suplimentară este consumată într-un mod extrem de benefic. Astfel, vei reuși să adormi mult mai bine și, pe lângă asta, vei integra în viața ta, încetul cu încetul, activitățile fizice. Abordează lucrurile treptat și, în cele din urmă, vei vedea cât de benefic se va dovedi.

3.      Setează-ți obiective

Foarte multe persoane care suferă de depresie, suferă și de insomnie. Depresia reprezintă o afecțiune care, te face să te simți lipsit de sens, inutil, astfel încât în cele din urmă ajungi să fii apatic și fără chef de viață, simțind că nimic din ce face nu are finalitate practică.

Cel mai important este să-ți setezi o rutină zilnică sănătoasă și anumite obiective, fie ele cât de mici. Încearcă să le atingi în fiecare zi, dar fără a exagera nivelul de dificultate. Ia lucrurile treptat și după ce te obișnuiești puțin cu ritmul, abordează obiective și mai mărețe.

4.      Creează-ți un mediu sănătos

Trebuie să știi că deseori mediul extern, din jur, poate influența deosebit de mult starea generală de spirit. Încearcă să-ți creezi un mediu adecvat, optim, care știi că-ți place. Redu stimulii vizuali și luminoși din încăperea în care stai cel mai mult, fiindcă te pot obosi.

Este important ca în dormitor să dispui de un mediu liniștit, relaxant. Evită folosirea telefonului cu cel puțin o oră înainte de a te băga în pat. În schimb, citește o carte sau scrie într-un jurnal, fă puțină yoga sau pilates. Somnul va fi mult mai relaxant după astfel de activități.

Într-adevăr, este foarte greu să lupți cu depresia și cu insomnia, dar este important să faci acest lucru încă de la primele simptome. În timp, dacă aceste afecțiuni se cronicizează, devin mult mai greu de gestionat și tratat, uneori chiar imposibil.

 

 

 

blank