incendiu
Actualitate

Incendiu la acoperişul magazinului Prosper din Rahova. Nu există victime

Un incendiu devastator, izbucnit într-un centru comercial, marți după-amiază, a semănat groază în sectorul 5 al Capitalei.

Focul unui incendiu a pornit de pe acoperiș, însă din cauza vântului violent, care a răvășit Bucureștiul, s-a extins la toată clădirea și a cuprins și un bloc de locuințe. Inspectoratul pentru Situații de Urgență le-a cerut oamenilor prin sistemul RO-ALERT să se adăpostească. Peste 200 de clienți și angajați au fost evacuți de urgență.
incendiu

INQUAM FOTO: Octav Ganea

Martor: „Am văzut că a început să iasă fum din clădirea de la Prosper. După care a început să ardă destul de puternic, momentan arde, efectiv se văd flăcările.”

Martor: „E un fum foarte dens care acoperă toată strada și blocurile din vecinătate. Pompierii par efectiv depășiți de acest incendiu.”

Martor: „Când a început incendiul am văzut că erau evacuați oamenii. Nu știu dacă a mai rămas cineva înăuntru, dar dacă a rămas e destul de trist pentru că arde efectiv toată clădirea.”

Martor: „Inițial, de la acoperiș s-a văzut că ieșea fum. Am înțeles de la cineva care lucra în clădire că de la etajul 3 ar fi pornit incendiul, dar nu știu sigur. Ard etajele superioare, se văd flăcările.”

Martorii povestesc șocati că flăcările nimicitoare au cuprins în doar câteva minute clădirea imensă aflată pe Calea 13 septembrie din sectorul 5 al Capitalei.

Colonel Orlando Cătălin Șchiopu, inspector șef ISU: „Focul a izbucnit inițial la acoperișul centrului comercial Prosper, a coborât pe faţada clădirii de unde s-a extins văzând cu ochii până la parter. 200 de persoane aflate în interior au fost evacuate. Clădirea a ars ca o torţă şi se putea prăbuşi oricând, spun cei de la ISU. Mai mult, flacările au ajuns și la bloc de locuințe din vecinătate.”

Colonel Orlando Cătălin Șchiopu, inspector șef ISU: „Circulația a fost închisă în zonă pentru că vântul care a bătut cu putere a smuls bucăți aprinse din clădire și le-a aruncat cât colo. A existat în permanență riscul ca aceste proiectile în flacări să cadă peste pompierii aflați în acțiune.”

Inspectoratul pentru Situații de Urgență le-a cerut oamenilor din împrejurimi, inclusiv prin sistemul RO-ALERT, să închidă ferestrele.

Până la această oră nu se știe dacă există victime dintre angajații și clienții aflaţi în magazinele centrului comercial. Pagubele sunt uriaşe, iar cauza dezastrului nu a fost stabilită.

Ovidiu Oanță: „După mai bine de 90 de minute, incendiul a fost localizat, spun pompierii. Asta nu înseamna decat că riscul de a se întinde la clădirile învecinate este aproape 0. Însă, în interior, se mai pot vedea flăcări, ceea ce face ca anumite focare să fie în continuare extrem de agresive. Este și motivul pentru care zecile de echipaje de pompieri sunt în continuare aici, furtunurile sunt pline cu apa, iar autospecialele sunt în continuare ridicate și această misiune de lichidare a incendiului va continua, probabil, încă vreo oră, două, estimează pompierii. De altfel, spunea la un moment dat inspectorul șef al ISU că, din pricina vântului care bătea la rafală, în zonă, mai multe scântei au fost duse spre blocuri învecinate și, la un moment dat, a existat riscul izbucnirii unui incendiu de proporții la un asemenea bloc. Pe de altă parte, spun cei de la ISU, după ce va fi oprită și finalizată, cu succes, această operațiune de stingere a incendiului devastator, echipele de căutare-salvatori ale pompierilor vor pătrunde în interiorul centrului comercial și vor încerca să scotocească fiecare spațiu din clădire, în încercarea de a se dumiri dacă, într-adevăr, în zonă au rămas sau nu oameni. Cel puțin, până în acest moment, spuneau cei de la ISU, nu există semnale că vreunul dintre clienții care se aflau în interior sau angajații magazinelor care erau aici, ar fi rămas acolo și ar fi fost surprinși de acest incendiu atât de distrugător, iar apoi, echipe de specialiști de la ISU vor încerca să se dumirească ce anume a provocat această vâlvătaie atât de distrugătoare. Sunt luate în calcul, practic, toate ipotezele posibile de la un scurtcircuit până la o defecțiune a unui aparat sau chiar o scânteie scăpată de sub control, de la o mașină de gătit. Însă, trebuie spus faptul și că poliția a declanșat o cercetare penală, un dosar de distrugere, pentru a se dumiri dacă, nu cumva, acest incendiu devastator poartă responsabilitatea vreunei persoane, pentru că este clar că pagubele sunt uriașe. Vor fi evaluate la finalul anchetei.”

blank