încălzirea globală
Actualitate

Încălzirea globală: Momente de cotitură ale omenirii

Dacă rapoartele despre încălzirea globală au fost legate de seceta din ce în ce mai pronunțată la nivel global, perioadele de ariditate extremă au existat și de-a lungul istoriei, nu numai în prezent.

Încălzirea globală: Momente de cotitură ale omenirii

Coreea de Nord a declarat că suferă cea mai gravă secetă din ultimii 37 de ani, încălzirea globală în timp ce ultimele cinci luni au fost cele mai secetoase din istoria Canalului Panama, potrivit autorităților.

Însă, seceta ar fi putut fi intensificată de activitatea omenirii din ultima sută de ani, se arată într-un studiu al Institutului Goddard pentru Studii Spațiale al NASA.

Prin acest studiu s-au comparat precipitațiile istorice cu datele oferite de creșterea inenelor arborilor seculari dintre anii 1900 și 2005. Experții au constatat că o „amprentă umană” – prin gazele cu efect de seră produse de activitatea populației – a avut un impact semnificativ asupra riscului global de secetă, potrivit World Economic Forum.

Influența activităților va crește, ceea ce poate duce la consecințe „grave” pentru umanitate – inclusiv perioadă de secetă mai frecventă și severă, penurie de hrană și apă, incendii majore și revolte sociale din cauza resurselor tot mai limitate.

Studiul a identificat cinci perioade de secetă majoră în istoria omenirii.

1. Seceta care a determinat migrația primilor oameni

Cercetările ADN pe fosile sugerează că o serie de megasecete s-au produs între 135.000 și 75.000 de ani în urmă și ar fi pututu determina migrațiile primilor oameni din Africa.

Oamenii de știință spun că condițiile climatice variabile au făcut ca pământul din anumite părți ale Africii să fie adesea arid și impropriu vieții. În lipsa resurselor de bază, precum apa și hrana, locuitorii Africii au fost forțați să părăsească continentul.

2. Seceta care a schimbat Egiptul antic

Arheologii care cercetează mormintele regale din Vechiul Egipt au găsit dovezi ale unei secete care a lovit Orientul Mijlociu și anumite părți ale Europei în urmă cu 4.500 de ani.

Unii experți spun că acea secetă, mai degrabă decât conflictele civile, a cauzat căderea faraonilor, care au condus Egiptul Antic timp de 3.000 de ani, înainte ca regiunea să devină provincie a Imperiului Roman în anul 30 înainte de Hristos

3. Seceta care i-a distrus pe mayași

Imperiul Maya din Mexic și America Centrală a fost puternic afectat de secetă în cel mai vulnerabil moment din istoria sa.

Creșterea rapidă a populației a coincis cu o înjumătățire a precipitațiilor anuale, în urmă cu 1.200 de ani, ceea ce a dus la compromiterea recoltelor și un război cu popoarele vecine pentru resursele de apă, ceea ce a dus, în cele din urmă, la dispariția civilizației Maya.

4. Seceta care a răspândit epidemii mortale

Dust Bowl – o perioadă de furtuni de nisip puternice, din Câmpiile de Vest ale SUA și în Canada, a alungat două milioane de oameni din locurile de baștină și a provocat numeroase epidemii.

La acea vreme, oamenii nu și-au dat seama că praful transmite rujeola, gripa și o boală pulmonară fungică numită Valley Fever- Febra Văii. Pentru persoanele deja slăbite de malnutriție, aceste boli s-au dovedit adesea fatale.

5. Cea mai îngrozitoare secetă din China

În timp ce chinezii au suportat numeroase secete severe de-a lungul istoriei, poate că nici una nu a fost la fel de puternică precum seceta dintre anii 1928-1930, pe care unii experți au numit-o „cel mai îngrozitor eveniment din secolul al XX-lea din China”. Seceta a dus la o foamete de proporții, care a dus la dispariția unei populații între trei milioane și zece milioane de oameni.

Mai recent, în 2017, autoritățile chineze au declarat că o mare regiune nordică a suferit cea mai gravă secetă înregistrată vreodată, invocând schimbările climatice drept cauză pentru fenomenele meteorologice extreme în anumite părți ale țării.