Economic, Featured

Iată de ce românii preferă să stea la cozi, în fața ghiseelor, în locul plăților online

Românii sunt printre codaşii Europei la plăţi online. Doar 7% la sută îşi achită astfel utilităţile sau fac diverse cumpărături la distanţă. Bancherii îşi recunosc o parte din vină, pentru că au menţinut tarife prea mari pentru serviciile online. O altă explicaţie este că românii se tem să nu le fie furaţi banii sau să le fie sparte conturile în urma unor plăţi prin internet banking.

80% dintre clienţii băncilor folosesc internetul cel puţin odată pe săptămână, arată cele mai recente date din piaţă. „ (…) iar 60% accesează internetul pe terminale mobile. Cu toate astea, mai puţin de 8% folosesc serviciile bancare online. Jumătate din ei utilizează zona online doar pentru a consulta soldul”, explică Marian Ignat, directorul executiv al unei bănci comerciale.

Un procent mai mic de utilizatori de online banking în Europa are doar Serbia, cu 5%. La polul celălalt, mai mult de jumătate din cehi şi austrieci îşi fac plăţile online. Românii se tem de internet banking de teamă să nu fie victimele hackerilor, mai ales că ţara noastră are un renume de neinvidiat la acest capitol. Un studiu IO Active arată că peste 40% dintre aplicaţiile ce se pot instala pe telefoane sau tablete sunt vulnerabile la atacuri cibernetice.

Dacă privim partea plină a paharului, astfel de aplicaţii îi ajută pe clienţii băncilor să economisească timp şi să ştie în orice clipă ce bani au în cont. Un alt factor ce a ţinut la un nivel scăzut tranzacţiile online este politica băncilor faţă de clienţi. „Poate că am aplicat nişte costuri nejustificate de online banking”, admite Marian Ignat.

Acum, băncile vor să încurajeze pe românii la plăţile pe internet prin majorarea taxelor de retragere a banilor de la ghişeu. În acest moment, tarifele de internet banking pentru persoanele fizice ajung la 4 lei pe lună, iar pentru firme sunt şi de 10 ori mai mari.

blank