Hotărârile de Guvern
Actualitate, Featured

Hotărârile de Guvern privind certificatul de vaccinare și starea de alertă, anulate în instanță – MOTIVAREA judecătorilor

Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au făcut publică motivarea deciziei de a anula Hotărârile de Guvern prin care a fost prelungită starea de alertă și introdus certificatul de vaccinare. Potrivit instanței, Executivul a făcut un exces de putere.

Prin prelungirea stării de alertă și introducerea certificatului de vaccinare, Executivul a făcut un exces de putere și a urmărit substituirea prin Hotărârile de Guvern a unei legi organice. Mai mult, populația a fost împărțită între oameni vaccinați și nevaccinați, fiind pus semnul egal între cei nevaccinați și cei bolnavi.

”Pe de altă parte, toate aceste HG-uri au împărțit populația României în persoane vaccinate și nevaccinate punând semnul egalități între o persoană nevaccinată și una bolnavă și între o persoană vaccinată și una sănătoasă, fapt pe care instanța îl consideră absolut inadmisibil”, se mai arată în decizia instanței.

Totodată, Curtea de Apel remarcă incoerența măsurilor. În timp ce Guvernul le-a invocat ca fiind necesare pentru eliminarea riscului pentru sănătate și aglomerarea spitalelor, în același timp a permis organizarea festivalurilor cu zeci de mii de oameni, dar și a Congresului PNL, unde respectarea normelor de distanțare socială a fost aproape imposibilă.

”Or, în condițiile în care astfel de evenimente ar avea loc lunar, majoritatea populației ar fi purtătoare a virusului SARS COV 2, iar România ar rămâne permanent în stare de alertă. Prin urmare, s-a luat dubla măsură a restricționării pe de o parte de la evenimente firești cum ar fi activitățile sportive, luatul mesei la un restaurant, activități cu adevărat culturale, iar pe de altă parte a fost permisă organizarea unor evenimente ce implică participarea a zeci de mii de persoane și care generează o aglomerare de persoane unde este discutabil dacă se poate menține o distanță de control și această modalitate de normare este cel puțin nefirească”, mai arată instanța.

Decizia Curții de Apel Cluj nu este definitivă, urmând să se pronunțe pe acest subiect și Curtea Supremă, pe 4 noiembrie, potrivit ziare.com

blank