Guvernul
Economic

Guvernul estimează că românii vor câștiga mai bine în 2022. Ce spun, însă, economiștii

În pregătirea bugetului pe anul următor, Guvernul estimează că românii vor câştiga mai bine, în medie.
 

Guvernul estimează că românii vor câștiga mai bine în 2022. Ce spun, însă, economiștiiAsta ar aduce

mai mulţi bani în vistieria statului care să acopere pensiile şi alocaţiile majorate.

Vestea proastă este că şi preţurile vor creşte cam în acelaşi ritm, astfel încât puterea de cumpărare, cel mult, va stagna, spun economiştii.

Guvernul estimează că un român va ajunge să câștige, în medie, cam cu 500 de lei sau 8% în plus față de acum, adică 6.095 de lei brut anul următor.

Scăzând dările către stat, ar rămâne cu 3.565 lei în mână. Însă cum și anul viitor produsele și serviciile se vor scumpi, în medie, cu 6,5 procente, n-ar mai rămâne mare lucru din majorare salarială.

Adrian Codirlașu, economist: „8% creștere de salariu brut se traduce în 8% creștere de salariu net, mi se pare destul de optimistă pentru că, anul viitor, economia va încetini. E de așteptat ca și creșterea de salariu net să încetinească, în condițiile în care și inflația va rămâne ridicată, deci, și anul viitor, probabil vom pierde putere de cumpărare.”

În sistemul de stat, salariile sunt îngheţate anul următor. Excepţie fac cadrele didactice şi unii lucrători din sănătate, dar şi în cazul lor, majorările abia dacă vor egala inflaţia. Ministrul Finanţelor spune că dacă firmele îşi vor plăti taxele corect şi la timp, atunci vor fi bani şi pentru alte majorări. De pildă, pentru poliţişti.

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor: „Dar să avem banii necesari, să nu ajungem să nu mai permitem să mai dăm un leu salariu.”

Dacă în sistemul bugetar lucrurile sunt clare, la privat deciziile vor fi luate de fiecare patron în parte dacă urcă sau nu lefurile.

Totuşi, potrivit unui studiu, companiile private estimează o creştere medie de 8% a salariilor de bază anul viitor. În orice caz, majorările sunt certe în privinţa celor care câştigă cel mai puţin la nivel de economie. De la 1 ianuarie, anul viitor, salariul minim creşte cu 10 procente, până la 1.524 de lei. Peste 1 milion de români aşteaptă această majorare.

Pe de altă parte, statul are de plătit pentru anul viitor o factură mai mare şi pentru pensii, alocaţii şi ajutoare, inclusiv restanţele pentru firmele afectate de pandemie. Este nevoie şi de bani mai mulţi la sănătate şi educaţie, dar bugetul arată că totul e planificat la limită.

Potrivit proiectului de buget pe 2022, Ministerul Muncii, cel care plăteşte pensii, alocaţii şi diferite indemnizaţii, ar urma să primească cei mai mulţi bani – 56,5 miliarde de lei, cu 7 procente mai mult faţă de 2021. Ministerul Sănătăţii are 23,5 miliarde de lei, cam cât anul acesta, în vreme ce Educaţia primeşte aproape 30 de miliarde, în creştere cu 7 la sută. Plusuri la buget vor avea şi ministere precum Agricultura, Finanţele şi Transporturile, iar pe lista cu minus apar Ministerul IMM-urilor, cel al Dezvoltării şi cel Public.

blank