Gripa
Medical

Gripa face victime. O fetiţă de 4 ani din Prahova a murit

Gripa a făcut prima victimă printre copii. Este vorba de fetiţă de 4 ani din Prahova. Medicii avertizează că, până acum, zeci de oameni și-au pierdut viața după ce s-au infectat cu virusul gripal.

Gripa atacă agresiv România şi făcut mai multe victime. Printre ele şi fetiţa de 4 ani din Prahova.
Deși nu suntem încă în vârful sezonului gripal, în intervalul 2-8 ianuarie au fost înregistrate 15 decese din cauza virusului gripal, arată raportul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). A fost un record al actualului sezon gripal și reprezintă o creștere cu 40% față de săptămâna precedentă.

Gripa poate ucide

Copila avea 41 de grade temperatura și a fost transferată de la Spitalul de Boli Infecțioase la Ploiești cu convulsii febrile. Când a ajuns era în stop cardio-respirator.

Medicii au încercat să o resusciteze, dar fără succes. Ca în final să fie cobstatat decesul. Mama le-a spus medicilor că fata se afla în investigații după ce a fost pus un diagnostic prezumtiv de autism.

Gripa

Maladia, extrem de contagioasă

Medicii avertizează că gripa este o maladie foarte contagioasă şi îndeamnă românii să fie precauţi.


Managerul Spitalului de Pediatrie Ploiești spune că unitatea sanitară este plină. Iar la camera de gardă ajung numeroși pacienți cu simptome de gripă. Numai ieri, de exemplu, au fost 128 de

Deși unii o consideră o afecțiune banală, gripa pune în pericol viața.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, virusul gripal se transmite prin picăturile răspândite în aer de o persoană infectată în momentul în care strănută sau tușește.

Gripa poate fi luată și prin contact indirect cu persoana bolnavă. Dacă, de exemplu, atingem o suprafață contaminată și nu ne spălăm pe mâini, cel mai probabil ne vom îmbolnăvi.

„Eu, la cabinet, mă confrunt cu multe cazuri de gripă de tip A. Și la adulți, și la copii. Și circulă, pentru că populația, pe lângă faptul că nu este vaccinată, nu se protejează aproape deloc. Toată lumea spune că a trecut COVID-ul, am învins pandemia, nu mai purtăm măști. Însă este o gândire total greșită. În această perioadă, mai ales dacă suntem răciți, dacă tușim sau strănutăm, ar trebui să purtăm mască de protecție“, spune medicul de familie Mihai Mara


Gripa atacă România

Gripa debutează brusc, precizează dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

„Vorbim despre o stare generală semnificativ modificată, febră înaltă (peste 38 de grade Celsius), frison, tuse, strănut, dureri articulare și musculare. Potențialul gripei de a genera complicații este crescut în special dacă nu se respectă indicațiile terapeutice și de repaus la pat. Precum și la cei care prezintă patologii asociate.Cum ar fi bolile cronice respiratorii sau cele cardiovasculare”, spune medicul.

15 coinfecții de virus gripal cu SARS-CoV-2, precum și 19 coinfecții de virus gripal cu VRS au fost înregistrate de la începutul sezonului.

Gripa

Totodată, au fost raportate și 15 cazuri de infecție simultană cu gripă și COVID-19 și 19 cazuri de infecție simultană cu gripă și virus respirator sincițial (VRS).

„În perioada 2-8 ianuarie au fost raportate 4.629 de cazuri de gripă clinică. Cele mai multe sunt raportate în București (1.343) și în județele Brașov (378), Iași (269), Cluj (249), Sibiu (242), Prahova (236) și Dâmbovița (211)“, potrivit sursei citate.

blank