Geoană atrage atenția
Actualitate, Featured

Geoană atrage atenția că riscăm că avantajul tehnologic al NATO să fie în erodare

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat după Summitul de la Bruxelles, că deși Alianța Nord-Atlantică are un avantaj tehnologic care a făcut-o lider mondial, acesta riscă să se “erodeze”.

Mircea Geoană a vorbit în cadrul interviului acordat pentru Digi24 despre rolul României în stabilitatea din zona Mării Negre, dar şi despre pericolul cibernetic reprezentat de Rusia. „Zona Mării Negre este o zonă de interes vital pentru securitatea întregii alianțe. Vedem acțiunile extrem de agresive ale Federației Ruse, modul în care se militarizează Crimeea, folosită ca o platformă de proiectare de forță și de putere militară dincolo de Marea Neagră către Orientul Mijlociu. Observăm cum Ucraina, Georgia și Republica Moldova sunt în continuare supuse unei presiuni incredibil de puternice și maligne din partea Federației Ruse. Este firesc, într-un fel, ca zona Mării Negre, din punct de vedere apărare și descurajare, să aibă interesul pe care îl merită și pe care alianța îl acordă.

Spațiul cibernetic, unde și astăzi liderii noștri au susținut o politică de apărare cibernetică a alianței extrem de robustă. Eu mă ocup de procesul de adaptare cyber la NATO. În spațiu, unde am primit oferta Luxembourg-ului de a avea aici în sediul NATO un centru strategic de înțelegere a modului în care spațiul extraterestru afectează securitatea noastră. Propunerea și inițiativa României de a găzdui la București un centru euroatlantic pentru reziliență a fost foarte bine primit. Este reflectat și în documentul final„, a declarat Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO împărtăşeşte observaţia liderilor lumii că relaţiile Alianţei cu Rusia sunt la cel mai scăzut nivel din perioada Războiului Rece. „Noi am spus lucrurilor pe nume. Relația noastră, a NATO, și a occidentului democratic cu Federația Rusă, este la cel mai scăzut nivel de după terminarea războiului rece. Nu este vina noastră și nu este ceea ce noi încurajăm, dimpotrivă. Spun lucrurilor pe nume și luând măsuri de a contracara aceste acțiuni extrem de ostile ale Federației Rusiei, că este vorba de investiția masivă în capabilități militare de ultimă generație, de la nuclear la dublă întrebuințare, de la covențional la necovențional, atacuri cibernetice, hibride împotriva democrațiilor noastre, o Rusie foarte foarte asertivă, agresivă și inclusiv opresivă în plan intern politic.

Probabil că după întâlnirea de la Geneva, lucrurile vor fi poate și mai clare, pentru a fi extrem de clar că aceste acțiuni sunt inacceptabile și că luăm toate măsurile necesare pentru a ne proteja teritoriul și populația, ca alianță Nord-Atlantică”.

Geoană a mai vorbit şi despre relaţiile cu China şi nu admite că NATO s-ar afla în urma ţării asiatice din punct de vedere tehnologic. „Faptul că avem în continuare un avantaj tehnologic important, uitați-vă puțin și la cifre, acesta spune un lucru care este preocupant pentru noi, că riscăm ca acest avantaj tehnologic care a făcut ca NATO să fie întotdeauna numărul 1 la nivel global să fie oarecum în erodare. Faptul că China investește sistematic în această fuziune între stat și privat, mobilizează resurse, care nu sunt doar cele private sau nonguvernamentale, academice, cum facem noi în occident, ci pune și statul împreună cu acest complex civil, privat, militar foarte ambițios ne pune în fața ideii că trebuie să reinvestim și mai masiv și mai energic și mai solidar în păstrarea acestui avantaj tehnologic.

blank