Actualitate, Featured

Gabriela Firea : Amplasarea statuii are o semnificație puternică

Gabriela Firea a participat la ceremonia de inaugurare a monumentului de for public “Leul – simbolul orașului Ierusalim”, în Piața Leul Ierusalimului din București. Au fost inaugurate oficial și Piața cu acelasi nume (situata in intersecţia străzii Clucerul Udricani cu strada Olteni, din sectorul 3 al Capitalei) precum și clădirea Academician Nicolae Cajal.
La ceremonia de dezvelire a monumentului au participat Ambasadorul Israelului în România, Tamar Samash, Consulul Onorific al României în Israel, Herman Berkovits, primarul sectorului 3, Robert Negoita, precum si reprezentanți de marcă ai spațiului public, academic și cultural.

blank

Gabriela firea primarul general al capitalei a declarat, pentru noi este o dovada de respect, de consolidare a relatiilor traditionale cu tarile prietene, fiind vorba despre un principiu pe care doresc sa il insuflu si fiilor mei, acela de a ne respecta relatiile traditionale cu tarile prietene, de a-i respecta pe eroii neamului nostru, de a prezerva cultura, patrimoniul national si de a incerca prin posibilitatile noastre, ale generatiei actuale, sa aprofundam relatiile diplomatice pe care le avem cu toate popoarele prietene.

blank

Contributia Primariei Capitalei, prin Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic, a fost turnarea in bronz a acestui monument realizat de tineri artisti israelieni, primit ca donatie din partea Consiliului Local al Ierusalimului pentru Capitala Romaniei. Sper ca in viitorul apropiat tot mai multi bucuresteni sau turisti sa regaseasca in acest oras cat mai multe atractii culturale si ca Bucurestiul va deveni un punct important pe harta destinatiilor turistice din Europa.

blank

La randul sau, ambasadorul Ambasadorul Israelului în România, doamna Tamar Samash, a declarat: „Acest monument are o însemnătate specială, fiind un simbol atât al Regatului Iudeea, cât și al orașului Ierusalim. Amplasarea statuii are o semnificație puternică, aceasta aflându-se aici, în inima vechiului Cartier Evreiesc din București și în fața noii clădiri a complexului educațional Lauder Reut, o instituție care joacă un rol esențial în promovarea educației și a valorilor evreiești.

blank

Faptul că în București ne putem bucura de un simbol atât de important al Ierusalimului reprezintă o dovadă a trainicei prietenii dintre România și Israel, o prietenie de șapte decenii, care corespunde relațiilor noastre diplomatice neîntrerupte, în anul în care România sărbătorește Centenarul. Doresc să-mi exprim recunoștința pentru susținerea primită din partea tuturor instituțiilor care au făcut posibil acest moment extraordinar, in special doamnei primar Gabriela Firea”.

blank

Evenimentul a fost organizat de Primăria Capitalei, prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic, in colaborare cu Ambasada Israelului în România și Fundația Ronald S. Lauder, cu prilejul împlinirii în 2018 a 70 de ani de relații diplomatice neîntrerupte româno-israeliene.
Opera colectivă “Leul – simbolul orașului Ierusalim”, ce a fost realizată în scop caritabil de tineri artiști israelieni în vederea obținerii de fonduri pentru persoane cu dizabilități, a fost donată de Consiliul local al Ierusalimului prin Fundația Ronald S. Lauder Primăriei Capitalei.

blank

Având în vedere faptul că aceasta din urmă a fost realizată pentru expunerea într-un spațiu protejat, dar și condițiile climatice din București, la recomandările specialiștilor, a fost decisă realizarea din bronz a monumentului de for public “Leul – simbolul orașului Ierusalim”, în tehnica basoreliefului, prin interpretare plastică a suprafeței sculpturii, cu evidențierea semnelor și simbolurilor pictate pe suprafața statuii model.

blank

blank