Actualitate, Featured

Frizeriile, luate cu asalt încă de la miezul nopții

Prima zi a stării de alertă a însemnat, în Bucureşti, cozi la frizeriile şi saloanele de înfrumuseţare, care s-au deschis după două luni de inactivitate. De altfel, patronii acestor saloane au înregistrat un record de programări imediat după data de 5 mai, când preşedintele Klaus Iohannis anunţase că nu va mai prelungi starea de urgenţă. Cei care lucrează în industria frumuseţii se aşteaptă la un val de clienţi în următoarele săptămâni.

„Nu vă supăraţi, la ce este coada aceasta?”

Frizeriile, luate cu asalt încă de la miezul nopții

Iată o întrebare pe care nu am mai auzit-o rostită de mai bine de 30 de ani.

Coada e la frizerie. Câţiva trecători, cu măşti pe feţe şi sacoşe în mâini se opresc intrigaţi să vadă minunea din prima zi de după expirarea stării de urgenţă şi prima zi a stării de alertă: frizeriile au uşile larg deschise, iar clienţii se aliniază disciplinaţi, cu mişcări venite dintr-un reflex care trădează ani de experienţă în materie de stat la cozi.

Pe toată lungimea arterelor principale ale Capitalei, oamenii stau la coadă la frizerii cu frenezia cu care înaintaşii lor se aliniau prompt, în vremurile apuse, la primele strigăte care anunţau victorios că „S-au băgat pui la Leonida” sau „tacâmuri fraţii Petreuş în spate, la Alimentara”.

Acum, străzile din Bucureşti au fost luate cu asalt de armate de oameni dornici să se tundă, în prima zi a stării de alertă. Momentan, aceasta este principala alertă şi grijă a cetăţenilor: să se tundă.

Conform unor statistici independente, în Bucureşti sunt înregistrare peste 1.800 de frizerii şi saloane de cosmetică, din industria frumuseţii (cod CAEN 9602), care totalizează peste 6.700 de angajaţi.

Fără programare, slabe şanse să găseşti un loc la frizerie zilele acestea
Pentru toţi aceşti angajaţi, următoarele săptămâni vor fi de foc, în cazul în care fiecare dintre cele 2 milioane de locuitori ai Capitalei va dori să meargă să-şi facă freza, unghiile, părul, barba sau, pur şi simplu, să se tundă.

„În următorele două săptămâni o să fie agitaţie mare”, spune Ciprian Alexandru, proprietarul unui barbershop din Capitală în timp ce aranjează cu grijă freza primului său client de după ridicarea restricţiilor.

„Scuze”, se aude glasul bolborosit al clientului de după masca chirurgicală, „nu m-am mai tuns cu masca pe figură, nu ştiu cum să mă mişc”, adaugă el.

„Staţi liniştit”, vine replica lui Alexandru, „nici eu nu am mai tuns cu masca pe figură”.

Discuţia este întreruptă de un trecător din provincie care întreabă dacă se poate tunde.

„Pot intra?”, întreabă clientul.

„Doar cu programare”, i se răspunde.

„În regulă, când mă puteţi programa?”

„Cel mai devreme miercuri, după trei după-amiaza.”

Clientul îşi pune mâinile în cap şi pleacă în căutarea unei alte frizerii.

În prima zi de după ridicarea stării de alertă, a fost aproape imposibil să găseşti loc într-o frizerie, dacă nu aveai programare. Un lucru oarecum previzibil în condiţiile în care, pe 5 mai, după ce preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu va mai prelungi starea de urgenţă, după 15 mai, telefoanele frizeriilor şi ale saloanelor de frumuseţe au „explodat”.

„Până în luna iunie programul este full”, declara, atunci, Sorin Scăiceanu, proprietarul unui astfel de salon.

România nu este, însă, o excepţie, în acest caz. Scene similare s-au petrecut şi în capătul celălalt al lumii, în Noua Zeelandă, unde, după ridicarea restricţiilor, în faţa frizeriilor şi a saloanelor de coafură s-au format cozi încă de la miezul nopţii.

Ce măsuri de protecţie s-au luat în frizeriile din Capitală
„Aveţi noroc, doamna Dana are o fereastră liberă, puteţi intra”, mi se răspunde din interiorul unei frizerii de cartier unde, altminteri, se poate intra doar cu programare.

Aici, la intrare, clienţii sunt rugaţi mai întâi să-şi şteargă picioarele de un preş îmbibat în dezinfectant. Apoi, o angajată le dezinfectează mâinile cu un spray şi le ia temperatura. Toată lumea – clienţi şi angajaţi – poartă măşti pe faţă.

În frizeriile între scaunele pe care stau clienţii s-au pus panouri de protecţie. Ustensilele de tuns sunt dezinfectate, apoi, în faţa clientului.

„Doamna Dana” este în vervă şi în timp ce mă tunde regulamentar „3 cu 1 şi pierdut la perciuni”, vorbeşte cu pasiune despre tratamente minune cu şampoanele cu extract de urzică, beneficiile casei cu curte, la ţară, în perioada coronavirusului şi despre cel mai bun tratament împotriva dermatitei seboreice. Sau mătreaţa, în limbaj popular:

„Oţetul. Ştiu, oţetul miroase, dar ştiţi ceva? Mirosul se duce, până la urmă”.

Povestea continuă, apoi, cu păţaniile unui client dinaintea mea care a venit cu părul pocit, după ce a încercat să se tundă acasă.

Clientul a încercat, pesemne, să ia exemplu de la însuşi preşedintele ţării, care a recunoscut, într-o conferinţă de presă, că s-a tuns şi el, acasă, în această perioadă.

Cât poate costa o tunsoare în Bucureşti în această perioadă
În barbershopul lui Ciprian Alexandru, clienţii vin pentru tot felul de tunsori precum Undercut, Ted, French Crop, Quff, Comb over Fade, Slicked Back şi alte denumiri care de care mai fistichii. Majoritatea clienţilor fac, de asemenea, parte din categoria celor care doresc să-şi aranjeze şi bărbile de tip Brătianu, Garabet-Ibrăileanu, Iorga, Brâncuşi sau operator în trupele speciale Delta Force.

blank

Spre deosebire de o „frizerie de cartier”, într-un barbershop, frizerul alocă timp dublu pentru client: o tunsoare cu aranjatul bărbii poate dura şi 40-45 de minute. Motiv pentru care şi preţurile sunt cel puţin duble: în jur de 60-70 de lei pentru tuns şi frezat, comparativ cu 20-25 de lei, cât costă un tuns „regulamentar” într-o frizerie de cartier.

La finalul tunsului, clientul lui Alexandru se ridică mulţumit de pe scaun: „Am slăbit 2 kile, după ce mi-am dat jos tot părul ăsta”, glumeşte el.

După plecarea sa, frizerul se grăbeşte să dezinfecteze instrumentele pentru următorul client şi mătură cu grijă podeaua, în timp ce adună în făraş şuviţele de păr căzute pe podea, împreună cu o mască chirurgicală de unică folosinţă, abandonată şi ea, ca un semn discret al vremurilor pe care le trăim.

frizerie, stare de alerta, masuri coronavirus romania, stare de alerta romania deschidere frizerii

blank