Medicamente
Actualitate

Fraudă online cu medicamente pentru bolile grave. „Sistemul de sănătate din România împinge pacienții în această prăpastie deschisă de escroci”

Mai multe percheziții au avut loc astăzi în România și Marea Britanie, într-un dosar penal de înșelăciune și fals informatic. Persoanele vizate ar fi realizat mai multe site-uri prin care ofereau spre vânzare, în mod fals, medicamente pentru cancer și alte boli grave.Rețeaua elibera inclusiv facturi false. La final, escrocii nu mai răspundeau la telefon sau la mesajele on-line. „Sistemul de sănătate din România împinge pacienții în această prăpastie deschisă de vânzatorii de iluzii, de acești escroci, pentru că nu oferă alternative terapeutice pacienților noștri la fel ca Europa, responsabilă și civilizată, atunci când nu se găsesc medicamente pe piață”, spune la RFI, Cezar Irimia, președintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Potrivit Poliţiei Române, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice au făcut marți, trei percheziţii domiciliare, dintre care două în Marea Britanie, cu sprijinul poliţiei din Northampton, şi una pe teritoriul României, într-un dosar penal deschis pentru înşelăciune şi fals informatic, transmite G4Media.

Potrivit polițiștilor români, persoanele bănuite ar fi creat trei site-uri prin care comercializau, exclusiv pe piața din România, medicamente pentru cancer și alte boli grave. Anchetatorii au stabilit că uneori, pentru a da un caracter de veridicitate acțiunilor companiei și a imita procedura utilizată la nivelul farmaciilor, au fost solicitate înscrisuri din care să rezulte afecțiunile medicale ori tratamentele prescrise de medici. În alte cazuri, în momentul plasării comenzii, se solicita completarea și transmiterea de documente de tip „acord de livrare bunuri”, „împuternicire achiziționare medicamente” și „formular de achiziționare”. Rețeaua elibera inclusiv facturi false.

„Ulterior câștigării încrederii, s-ar fi menținut în eroare victimele, prin crearea unor pași ce simulau o relație comercială reală în mediul on-line, astfel că persoanele puteau vizualiza, în contul creat pe site, plata efectuată, după care era transmis un cod de urmărire comandă, aparent emis de firma de curierat și era emisă factura fiscală (invoice), toate aceste manevre având menirea de a induce clientului aparența unei tranzacții reușite”, au explicat polițiștii. La final, escrocii nu mai răspundeau la telefon sau la mesajele on-line.

„După virarea banilor în contul bancar indicat, în majoritatea cazurilor, victimele i-ar fi contactat pe reprezentanții site-urilor în legătură cu depășirea termenului de livrare convenit, situație în care erau avansate scuze cu caracter general, precum ,,se vor restitui sumele achitate”, ,,medicamentele nu sunt disponibile în acest moment”, ,,nu a preluat curierul comanda”, ,,mai așteptați” ori se comunica un alt termen de livrare, care nu era respectat. Ulterior, reprezentanții site-urilor nu ar mai fi răspuns la e-mail-uri ori la apelurile telefonice”, au precizat polițiștii.

Până în prezent, prejudiciul este de aproximativ 100.000 de euro. De ce își caută medicamente pe internet românii cu boli oncologice? L-am întrebat pe Cezar Irimia, președintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Cezar Irimia, președintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România
„Sistemul de sănătate din România împinge pacienții în această prăpastie deschisă de vânzatorii de iluzii, de acești escroci, pentru că nu oferă alternative terapeutice pacienților noștri la fel ca Europa, responsabilă și civilizată, atunci când nu se găsesc medicamente pe piață, nu acordă pacienților investigații amănunțite care să-i ducă spre tratament personalizat, iar accesul la inovații este cel mai slab din UE. Până și Bulgaria stă mai bine decât noi. Și toate acestea înseamnă finanțare, subfinanțarea sistemului de sănătate…față de media europeană care are un 10% din PIB acordat sănătății, România abia a ajuns la un 5%. Deci, de vină este sistemul care împinde pacienții în această prăpastie deschisă de escroci naționali și internaționali”.

Medicii îndeamnă la prudență atunci când doriți să cumpărați medicamente online. Chiar dacă este posibil să găsiți prețuri mai mici pe internet, este bine să știți că anumite site-uri pot vinde medicamente care nu sunt sigure și care vă pot afecta sănătatea.

blank